Telefon de urgență între Sarkozy, Merkel și Zapatero după ce piețele financiare au luat-o razna

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Președintele francez Nicolas Sarkozy va telefona astăzi după-amiază cancelarului german Angela Merkel și premierului spaniol Jose Luis Rodriguez Zapatero pentru a discuta despre agitația de pe piețele financiare din ultimele zile, a spus un oficial al biroului președinției franceze.

"Vor fi două convorbiri diferite, în cursul după-amiezii, însă nu s-a confirmat încă ora," a spus un purtător de cuvânt al lui Sarkozy - care, conform acesteia, urmărește "secundă cu secundă" cum se dezvoltă situația de pe piețele financiare, în timp ce se află într-o vacanță pe coasta franceză. 

Posibilitatea unei convorbiri telefonice a lui Sarkozy și cu președintele SUA, Barack Obama nu a fost confirmată, în ciuda speculațiilor media de vineri (5 august).  De asemenea, este încă neclar dacă președintele Comisiei Europene va fi avea și el o convorbire telefonică cu președintele francez astăzi.

Citește și: UPDATE Alertă la Bruxelles! Neîncrederea loveşte pieţele financiare, Barroso cere măsuri rapide, Banca Centrală Europeană intervine, efectele nu se văd

Scrisoarea fără efect

Jose Manuel Barroso, președintele Comisiei Europene se află încă în vacanță în Portugalia, țara sa natală, dar este "în contact permanent prin telefon cu liderii europeni". Purtătorul său de cuvânt nu a confirmat întoarcerea acestuia din vacanță. Barroso a trimis, ieri (4 august) o srisoare șefilor de stat și de guverne din zona euro prin care le cere să adopte măsurile convenite la Bruxelles, în cadrul ultimului summit extraordinar de la Bruxelles, dedicat salvării economiei Greciei (21 iulie).

"Fac apel la grăbirea procedurile de aprobare pentru punerea în aplicare a deciziilor care vor face cât mai curând operaţională Facilitatea Europeană de Urgenţă (European Financial Stability Facility)", a scris Barroso în scrisoarea sa.

Acesta nu a reușit, însă, să calmeze piețele financiare, iar în această dimineață, un purtător de cuvânt de la bursa din londra a spus că "atmosfera de la bursă seamănă cu cea din 2008, mai exact cu momentul în care a început criza financiară". Îngrijorările economiștilor sunt legate în special de faptul că "economiile din Europa nu vor putea să atingă o creștere economică prea curând," relata BBC vineri (5 august).

Citește și: Frica de o nouă criză economică calmată de veşti bune de pe piaţa muncii din S.U.A. 

Schimbări "pur și simplu nejustificate"

Între timp, comisarul pentru afaceri monetare Olli Rehn și-a întrerupt vacanța și s-a întors într-un suflet din Finlanda la Bruxelles pentru a susține o conferință de presă, în speranța că va putea calma piețele financiare.

"Aceste schimbări dramatice în piețe sunt pur și simplu nejustificate, iar în acest moment, sunt imposibil de înțeles.

Economiile Spaniei și Italiei nu s-au schimbat peste noapte și ambele țări s-au înhămat la o serie de reforme de consolidare fiscală care să le aducă creștere economică. Reformele structurale sunt cele către care ar trebui să ne îndreptăm atenția acum," a spus Olli Rehn, în cadrul conferințe de presă organizate vineri (5 august) la Bruxelles, după ce rata de împrumut a Spaniei, ca și cea a Italiei a crescut la cote foarte mari și piețele financiare se confruntă cu o schimbare dramatică de situație.

Citește și :Comisarul pentru piaţă monetară: Schimbările dramatice din pieţe legate de Spania şi Italia sunt „nejustificate”. Investitorii reacţionează „de frică şi de lăcomie”

Stocurile din întreaga lume au pierdut 2,5 miliarde dolari în această săptămână, economia globală îndreptându-se spre o nouă recesiune, după ce economiile Italiei și Spaniei au fost înghițite de criza de datorii suverane din zona euro, relatează Reuters.

Suma totală pierdută de Indicele global MSCI All-Country este aproape echivalentă cu dimensiunea întregii economii franceze. Indicele global MSCI All-Country a scăzut cu 8,6% în această săptămână, procent care se apropie de una dintre cele mai mari scăderi din ultimii trei ani, mai exact noiembrie 2008, momentul în care ultima criză financiară a început, mai scrie agenția de presă Reuters.

Pieţele europene au scăzut din nou brusc pe fondul unei crize de încredere în capacitatea liderilor zonei euro de a face faţă problemelor legate de datoriile suverane.

Frica domină piețele

Pieţele europene au scăzut din nou brusc pe fondul unei crize de încredere în capacitatea liderilor zonei euro de a face faţă problemelor legate de datoriile suverane.

"Frica este cea mai mare problemă," a declarat, pentru BBC, economistul David Cohen.

"Oamenii au fost, cu prudență, optimişti că vom ajunge din nou pe drumul cel bun în a doua jumătate a anului, dar, cum recuperarea economică a Statelor Unite stagnează şi acest lucru poate avea repercusiuni pentru economia globală, pieţele bursiere se alfă sub presiune de ceva vreme," explică Cohen.

"Problema constă în efectul imediat și anume faptul că pieţele nu au încredere că Banca Centrală Europeană (BCE) sau orice altă instituţie europeană va putea stabiliza moneda euro. Dacă ar fi avut încredere, atunci această criză nu ar fi avut loc," a spus Stephanie Flanders, editorul economic al BBC News.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite