Tătarii din Crimeea au votat în favoarea autonomiei lor

Tătarii din
Crimeea au votat în favoarea autonomiei lor

Liderul tătarilor din Crimeea, Refat Ciubarov. FOTO UNIAN

Tătarii din Crimeea au votat, sâmbătă, în favoarea autonomiei lor pe teritoriul anexat recent de Rusia, dar liderii acestora nu au ajuns la un consens privind modalitatea de cooperare cu noile autorităţi ruse, potrivit AFP.

Ştiri pe aceeaşi temă

Reprezentanţi ai tătarilor din Crimeea s-au întâlnit în oraşul Bahcisarai pentru un „Qurultay” sau congres, pentru a decide soarta comunităţii musulmane de aproximativ 300.000 de oameni.

„Tătarii nu recunosc anexarea regiunii de către Rusia. Noi am votat în favoarea creării unei autonomii”, a declarat liderul tătarilor din Crimeea, Refat Ciubarov, la reuniunea unde reprezentanţi ai acestei comunităţi musulmane, s-au adunat sâmbătă pentru a-şi decide soarta.

Vine un moment în viaţa fiecăruia când o alegere trebuie să fe făcută, alegere care îi va determina viitorul (...) ONU, Uniunea Europeană, OSCE, popoarele şi guvernele altor state, cu rugămintea de a susţine dreptul poporului tătar la autodeterminare, prin crearea autonomiei pe teritoriul istoric al tătarilor – Crimeea”, a adăugat Ciubarov.

Tătarii din Crimeea, care reprezintă aproximativ 12 la sută din populaţie, s-au opus ferm referendumului din 16 martie, pe care l-au boicotat în cea mai mare parte.

Preşedintele Tatarstanului, Rustam Minnihanov, de asemenea, prezent la reuniunea din Bahcisarai, s-a declarat pregătit să joace rolul de mediator între tătarii din Crimeea şi autorităţile ruse.

„În acest an se împlinesc 70 de ani de la deportatea tătarilor din Crimeea. Din păcate, în decursul acestor 70 de ani situaţia tătarilor a rămas neschimbată. Trebuie să corectăm această nedreptate”, a subliniat Minnihanov, citat de RIA Novosti, amintind că minorităţii tătare nu i s-a permis să se întoarcă în Crimea înainte de sfârşitul anilor 1980.

Preşedintele Tatarstanului a adăugat că a avut o întâlnire cu preşedintele rus, Vladimir Putin, care l-ar fi rugat să vină la această reuniune şi să facă anumite declaraţii.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: