Tânăra care a plecat din Marea Britanie pentru a se alătura Statului Islamic, „puţin şocată“ de faptul că Marea Britanie vrea să-i retragă cetăţenia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Shamima Begum
Shamima Begum

Shamima Begum, adolescenta care a plecat din estul Londrei în Siria, pentru a se alătura Statului Islamic, în 2015, a descris planurile administraţiei centrale de a-i retrage cetăţenia ca „sfâşietoare,” informează The Guardian.

„Nu ştiu ce să spun,” a declarat tânăra pentru ITV News. „Nu sunt extrem de şocată, dar sunt puţin şocată. Este puţin supărător şi frustrant. Simt că este puţin nedrept faţă de mine şi faţă de fiul meu.”

Ministrul de Interne, Sajid Javid, a scris familiei sale, informând-o că a emis un ordin de revocare a cetăţeniei lui Shamima. El a spus că faptul că părinţii lui Begum sunt la origine din Bangladesh înseamnă că ea poate aplica pentru cetăţenia acestei ţări-deşi Begum a menţionat că nu a fost niciodată acolo.

După ce a citit scrisoarea la o tabără de refugiaţi din Siria, tânăra a declarat: „Este destul de sfâşietor de citit. Familia mea a lăsat impresia că ar fi mult mai uşor pentru mine să mă întorc în Regatul Unit, când am vorbit cu ei în Baghouz. Este destul de greu de înghiţit.”

Tânăra a mai spus că dacă nu se va putea întoarce în Marea Britanie, va încerca să aplice pentru cetăţenie în Olanda, de unde este soţul său.

Javid a fost criticat de Partidul Laburist pentru decizia sa de a-i retrage cetăţenia britanică lui Begum. 

Miercuri dimineaţa, avocatul familiei Begum, Tasnime Akunjee, a declarat că decizia lui Javid este excesivă pentru că guvernul a permis unor câteva sute de britanici să se întoarcă, unii dintre ei fiind suspectaţi că au fost soldaţi ai SI. Adolescenta nu este suspectată că ar fi luptat pentru SI şi a susţinut că a fost casnică în timp ce era căsătorită cu un soldat al grupării jihadiste. Akunjee a afirmat: „Sunt foarte dezamăgit de decizia lui Sajid Javid de a încerca să îi retragă cetăţenia britanică”.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite