Tabloidele The Sun şi Daily Mail au fost criticate şi acuzate de CE că alimentează prejudecăţi în Marea Britanie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Publicaţiile The Sun şi Daily Mail au fost criticate într-un raport al Comisiei Europene împotriva Rasismului şi Intoleranţei că alimentează prejudecăţi în Marea Britanie, documentul atrăgând atenţia asupra discursurilor din mass-media care instigă la ură şi discriminare, informează The Independent.

Comisia Europeană împotriva Rasismului şi Intoleranţei (The European Commission against Racism and Intolerance - ECRI) a criticat câteva publicaţii, mai ales ziarele tabloide, pentru folosirea unor terminologii ”ofensatoare, discriminatorii şi provocatoare”.

Raportul comisiei a arătat că discursul instigator la violenţă este o problemă gravă, inclusiv cel îndreptat împotriva minorităţilor rome şi a migranţilor, alături de ”relatările lipsite de scrupule” împotriva comunităţii LGBT.

”În martie 2013, un cadru didactic transsexual s-a sinucis după ce ziarul Daily Mail a publicat un articol despre el”, arată raportul.

Autorii raportului s-au referit la moartea lui Lucy Meadows, care nu a făcut nicio menţiune despre intruziunea presei într-un mesaj pe care l-a lăsat apropiaţilor înainte de a se sinucide, dar care s-a confruntat, potrivit Trans Media Watch, cu multe critici severe şi hărţuire.

Ziarul Daily Mail a publicat fotografii ale cadrului didactic înainte de tranziţie, cu titlul ”Nu este numai în corpul greşit… Este în funcţia greşită”.

Michael Singleton, cel care a prezentat verdictul investigaţiei în mai 2013, a spus că Lucy Meadows a reclamat că a fost hărţuită de fotografi care i-au ”asediat” casa şi şcoala la care preda şi a criticat modul ”senzaţional şi lasciv” în care presa a reflectat subiectul, descriindu-l drept ”bigotism slab documentat”.

Raportul ECRI a mai arătat că unele articole referitoare la imigraţie, terorism şi criza refugiaţilor au contribuit la crearea unei atmosfere ostile şi la respingerea migranţilor.

ECRI a citat articolul semnat de Katie Hopkins în The Sun, în care autoarea a comparat refugiaţii cu ”gândaci” şi a atras o reacţie dură din partea Înaltului Comisar al Naţiunilor Unite pentru Drepturile Omului. Acelaşi ziar a scris despre ”simpatia unuia din cinci musulmani pentru jihadişti”.

”ECRI îndeamnă mass media să ţină seama de importanţa publicării responsabile a materialelor, nu numai pentru a evita perpetuarea prejudecăţilor şi a informaţiilor părtinitoare, dar şi pentru a evita posibilele daune provocate persoanelor prezentate sau grupurilor vulnerabile”, a concluzionat ECRI în raport.

”ECRI consideră că, în contextul în care musulmanii se află din ce în ce mai mult în lumina reflectoarelor ca rezultat al atacurilor teroriste recente ale ISIS în jurul lumii, alimentarea prejudecăţilor la adresa musulmanilor demonstrează o nesocotire nechibzuită nu doar pentru demnitatea majorităţii musulmanilor din Marea Britanie, dar şi pentru siguranţa lor”, a mai arătat raportul. 

Raportul a cerut stabilirea unei autorităţi de reglementare a presei conform recomandărilor din raportul Leveson, precizând că cele două organizaţii concurente din prezent nu sunt suficiente.

De asemenea, raportul a recomandat un antrenament mai riguros al jurnaliştilor în privinţa eticii profesionale şi o clauză în privinţa discriminării în Codul de Practică al Editorilor.

ECRI, principala organizaţie pentru drepturile omului a Consiliului Europei, examinează periodic toate statele membre ale Uniunii Europene şi a publicat raportul dedicat Marii Britanii săptămâna trecută, oferind 23 de recomandări de schimbare.

Raportul a mai arătat că David Cameron şi Nigel Farage se numără printer politicienii şi instituţiile britanice acuzate că alimentează xenofobia în Marea Britanie, în timp ce în această ţară aveau loc dezbateri despre Brexit, criza refugiaţilor şi terorism.

”Nu este nicio coincidenţă că violenţa rasială creşte în Marea Britanie în acelaşi timp în care vedem exemple de discurs instigator la ură şi intoleranţă în ziare, online şi în rândul politicienilor. Referendumul în favoarea Brexitului pare să fi dus la o creştere şi mai mare a sentimentului împotriva străinilor, acest lucru făcând şi mai importantă necesitatea ca autorităţile britanice să facă paşii recomandaţi de raportul nostru, cu prioritate”, a spus preşedintele ECRI, Christian Ahlund.

Într-un răspuns tipărit odată cu raportul, Guvernul britanic a precizat că a înregistrat un progres prin intermediul noului Program de coeziune a comunităţilor, planului de acţiune Hate Crime şi Grupului de lucru împotriva urii îndreptate către musulmani, dar a spus că nu va da curs apelurilor de a ratifica un protocol antidiscriminare al Convenţiei Europene pentru Drepturile Omului.

Reprezentanţi ai publicaţiilor The Sun şi Daily Mail nu au răspuns încă solicitărilor publicaţiei The Independent de a oferi comentarii pe această temă.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite