Sute de refugiaţi sirieni au intrat în greva foamei la Edirne pentru ca Turcia să-i lase să intre în Grecia sau Bulgaria VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O mie de migranţi,în special refugiaţi sirieni, se aflau joi  sub controlul forţelor de securitate din oraşul turc Edirne (nord-vest), aştepând o posibila plecare spre Grecia sau Bulgaria. Sute dintre ei au intrat în greva foamei pentru a li se permite să plece mai departe în Grecia sau Bulgaria pentru a-şi putea continua călătoria către vestul Europei.

„Nu ne trebuie mâncare şi apă, avem nevoie să fim lăsaţi să trecem“ graniţa, scria pe o pancartă afişată de refugiaţi, care afirmă că vor să treacă această frontieră terestră pentru a nu se expune riscurilor intrării în Grecia prin Marea Egee folosind ambarcaţiuni improvizate.

Autorităţile turce împiedică refugiaţii să se apropie de punctele de frontieră cu Grecia şi Bulgaria, iar un important dispozitiv poliţienesc a fost mobilizat pentru a-i obliga să rămână pe loc, ei neavând voie nici măcar să intre în oraşul Edirne.

Circa o mie de refugiaţi sunt blocaţi acolo într-o tabără improvizată lângă o autostradă. Autorităţile turce le-au adus pături şi toalete mobile, dar i-au avertizat că pot rămâne doar câteva zile şi că trebuie să accepte mutarea în taberele de refugiaţi din sudul ţării, unde se află circa 200.000 dintre cei aproximativ două milioane de refugiaţi aflaţi în prezent în Turcia.

"Ei nu pot sta aici. Pot să rămână o zi sau două, dar apoi trebuie să plece", a avertizat guvernatorul provinciei de le frontiera cu Grecia şi Bulgaria, Dursun Ali Sahin, citat de NTV. 

În ultimele zile, sute de imigranţi au venit la Edirne în speranţa că vor putea trece graniţa terestră greacă, după o informaţie transmisă pe reţelele de socializare care le recomanda să evite o trecere periculoasă cu barca pe Marea Egee între staţiunile sud-vestice turceşti şi insulele greceşti.

Pentru a preveni un aflux de refugiaţi de-a lungul frontierei, autorităţile turce au decis să blocheze statia de autobuze de la Istanbul, aflată la o distanţă de 250 km, unde sute de oameni au luat cu asalt companiile de transport pentru a se urca într-un autobuz cu destinaţia Edirne. Cu toate acestea, unii au reuşit să ajungă la Edirne în automobile private sau pe jos. Ei s-au adunat în staţia de autobuz şi într-o moschee din oraş, sub supravegherea atentă a jandarmiilor turci care le interzic să se apropie de graniţă.

Autorităţile locale turce şi Semiluna Roşie distribuite produse alimentare, apă, pături şi corturi."Am primit 50.000 de refugiati, anul trecut, în timp ce programul prevedea numai 25.000. În acest an, cifra a fost deja depăşită", a explicat guvernatorul. "Săptămâna trecută, am reuşit să convingem 7500 de persoane să revină în taberele. Vom continua să folosim aceeaşi metodă", a adăugat el. 

Turcia oferă sirienilor asistenţă sanitară de bază şi posibilitatea să rămână o perioadă nedefinită pe teritoriului ei, fără să le acorde însă statutul legal de refugiat şi nici permisiunea de a lucra legal, iar copiii lor nu pot fi şcolarizaţi în mod normal în sistemul turc de învăţământ, guvernul de la Ankara oferindu-le în schimb posibilitatea de a urma cursuri temporare sau şcoli specifice. Lipsa unei perspective pentru copiii lor este unul dintre motivele invocate de refugiaţii sirieni atunci când sunt întrebaţi de ce obiectivul lor final este să ajungă în statele Uniunii Europene. 

Peste 500.000 de imigranţi au trecut frontierele externe ale UE între ianuarie şi august, potrivit Frontex, din care mai mult de jumătate au venit din Grecia.Cele mai multe aleg să intre pe mare, cea mai scurtă cale, dar în condiţii foarte periculoase. Marţi, din nou, 22 de migranţi au murit pe insula Kos.
 

Bulgaria trimite trupe la graniţa sa cu Turcia 

Ministrul bulgar al apărării, Nikolai Nencev, a anunţat că Bulgaria trimite mai mulţi militari pentru a întări controalele de-a lungul graniţei sale cu Turcia şi pentru a evita un aflux de refugiaţi de tipul celui cu care se confruntă vecinii săi, relatează joi agenţia Reuters. 

„A intervenit o schimbare a situaţiei în ultimele zile şi este greu de prevăzut încotro se va îndrepta valul de refugiaţi, astfel că suntem pregătiţi“, a declarat Nencev miercuri la radioul public BNR.

Cincizeci de militari au fost trimişi la graniţă şi alţi 160 ar putea fi desfăşuraţi până la sfârşitul zilei de joi. Armata bulgară ar putea trimite până la 1.000 de militari pentru a ajuta poliţia de frontieră dacă va fi nevoie, a mai spus ministrul bulgar al apărării.

Bulgaria, ţară membră a Uniunii Europene, dar care nu face parte din spaţiul Schengen, a luat măsurile respective după ce sute de refugiaţi, în majoritate sirieni, şi-au petrecut noaptea trecută sub cerul liber în apropiere de graniţa Turciei cu Grecia, foarte aproape de frontiera Turciei cu Bulgaria.

Aproximativ 660 de imigranţi au încercat să treacă frontiera Turciei cu Bulgaria în ultimele 25 de ore, dar ei s-au întors de bunăvoie după ce-au văzut că graniţa este bine păzită, a declarat presei Gheorghi Kostov, un responsabil din cadrul Ministerului de Interne bulgar.

Bulgaria are o frontieră terestră de 259 de kilometri cu Turcia, din care 30 de kilometri sunt protejaţi de un gard de sârmă ghimpată care ar urma să fie extins. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite