Sute de persoane îmbrăcate în veste galbene au ieşit în stradă la Bruxelles. Poliţia belgiană a arestat circa 20 de manifestanţi

Sute de persoane îmbrăcate în veste galbene au ieşit în stradă la Bruxelles. Poliţia belgiană a arestat circa 20 de manifestanţi

Captură YouTube

Câteva sute de persoane s-au îmbrăcat în veste galbene şi au ieşit în stradă duminică, de ziua alegerilor europarlamentare, la Bruxelles, capitala Belgiei. Ei s-au reunit pentru a denunţa o Uniune Europeană „anti-democratică şi ultra-liberală“.

Ştiri pe aceeaşi temă

Câteva sute de persoane s-au reunit duminică la Bruxelles pentru a manifesta împotriva unei UE pe care o consideră„anti-democratică şi ultra-liberală“.

Protestul a avut loc într-o ambianţă agitată. Circa 20 de protestatari au fost arestaţi pentru distrugerea unor bunuri de pe domeniul public şi vandalizarea sediului unui partid, scrie dhnet.be.

Apelul la acest protest a fost făcut pe o pagină de Facebook numită „26 mai: Toată Europa la Bruxelles“. 1.300 de persoane şi-au anunţat prezenţa la acest eveniment, în timp ce altele 9.000 s-au declarat interesate.

„Comisia Europeană decide totul fără niciun control democratic. Instituţiile europene sunt supuse presiunii a 25.000 de lobbyişti“, denunţă iniţiatorii protestului, care a avut loc fără permisiunea autorităţilor.

În Franţa, aproximativ 12.500 de persoane au manifestat sâmbătă în cadrul celei de a 28-a mobilizări a mişcării „Vestele Galbene“. Este vorba despre cea mai slabă mobilizare de la începutul acestor manifestaţii, la 17 noiembrie 2018.

Circa 427 de milioane de cetăţeni europeni sunt chemaţi duminică la urne pentru a-şi alege reprezentanţii în Parlamentul European pentru următorii cinci ani.

Scrutinul a avut deja loc în alte şapte ţări, începând de joi, inclusiv în Regatul Unit, care s-a resemnat să-l organizeze în ultimul moment, după o nouă amânare a Brexitului până cel mai târziu la 31 octombrie.

Rezultatele din Franţa şi Italia sunt cele mai aşteptate. Liga ministrului italian de Interne Matteo Salvini ar urma să fie unul dintre marii câştigători în mandate în alegeri. Liderul italian, purtat de discursul său antimigraţie, a postat sâmbătă o înregistrare video pe Twitter însoţită de mesajul „Nu Eurabiei“. În ceea ce priveşte formaţiunea de extremă dreapta din Franţa condusă de Marine Le Pen, este creditată pe primul loc în intenţiile de vot, urmată de lista preşedintelui Emmanuel Macron.

PPE şi social-democraţii (S&D) ar urma să rămână principalele formaţiuni în hemiciclul european. Însă aceste alegeri ar urma să marcheze sfârşitul capacităţii lor de a forma doar ele o majoritate cu scopul de a adipta proiecte legislative.

Parlamentul European va publica primele estimări naţionale începând cu ora 18:00 (19:00 ora României), iar prima estimare a componenţei noului Parlament după ora 20:15 (21:15 ora României), în funcţie de informaţiile naţionale disponibile.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: