Kosovarii care au întors spatele Occidentului şi luptă alături de jihadiştii Statului Islamic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Kosovari musulmani, rugându-se lângă moscheea Sultan Mehmet Fatih din capitala Priştina FOTO AP
Kosovari musulmani, rugându-se lângă moscheea Sultan Mehmet Fatih din capitala Priştina FOTO AP

Numeroşi kosovari au luat calea Orientului Mijlociu pentru a lupta alături de jihadiştii Statului Islamic împotriva forţelor Occidentului care, în urmă cu aproape şapte ani, i-au ajutat să obţină independenţa Kosovo faţă de Serbia.

Valon şi Musli sunt doi tineri din Kosovo care au ales recent să se alăture grupării jihadiste Statul Islamic pentru bani. Peste 150 de albanezi kosovari, a căror religie este predominant musulmană, au început să lupte în Irak împotriva coaliţiei occidentale, cea care îi ajuta în urmă cu aproape şapte ani să îşi obţină independenţa.

După ce şi-au părăsit locuinţa din capitala kosovară Priştina acum mai bine de un an, din motive financiare, Musli şi fratele său, Valon, doi tineri în vârstă de 20 şi 22 de ani, s-au alăturat celei mai dure organizaţii teroriste a prezentului: Statul Islamic. Decizia lor nu este însă una singulară. Potrivit publicaţiei „Foreign Policy”, mai bine de 150 de kosovari luptă de partea extremiştilor.

Familia celor doi tineri din Kosovo aproape că nu a avut nicio şansa pentru a-şi convinge fiii să revină în ţara lor natală. Mai mult decât atât, în luna aprilie, Musli şi-a informat părinţii că fratele său, Valon, a fost ucis în timpul unor violenţe din Fallujah.

După opt luni petrecute în deşertul Orientului Mijlociu, Musli s-a întors acasă doar pentru a-şi vizita părinţii. „Am încercat să discutăm cu el şi să-i explicăm că a fost manipulat, însă nu am avut sorţi de izbândă”, a declarat un membru al familiei acestuia.

Cu 15 ani în urmă, regiunea Kosovo era implicată într-un război sângeros, care, în cele din urmă, a deschis calea independenţei sale faţă de Serbia. În prezent, tinerii kosovari, intenţionat sau nu, luptă împotriva unor state care le-au asigurat nu demult suveranitatea propriei ţări, notează „Foreign Policy”.

Poliţia din Kosovo a arestat în ultima perioadă zeci de persoane suspectate că ar fi luptat în Irak sau Siria, de partea teroriştilor, însă chiar şi aşa fluxul de tineri care vor să se alăture extremiştilor pare greu de oprit.

Timp de mai mulţi ani după bombardamentele NATO, extremismul musulman nu a fost un motiv de îngrijorare pentru Kosovo. Pe măsură ce autorităţile erau preocupate de dezvoltarea serviciilor publice, rând pe rând, după anii 2000, mai multe organizaţii străine au finanţat şcoli ismaliste şi moschei în această ţară.

Nu au întârziat să apară nici influenţa unor lideri religioşi musulmani care au încercat să-i convingă pe kosovari, mai mult sau mai puţin subtil, să lupte în Siria. De exemplu, în 2012, Enes Goga, un preot musulman din Kosovo spunea:

„Vă poruncesc să mergeţi pe tărâmurile Sham (Siria), deoarece acolo este un loc ales de Allah”.

Repercusiunile nu au întârziat să apară. În septembrie 2012, Naman Demolli, un kosovar care a luptat în „Armata de eliberare” a ţării împotriva Serbiei, a murit în Siria. În martie 2014, un kosovar de origine germană, Blerim Heta, ar fi ucis 50 de persoane într-un atac sinucigaş în Bagdad, notează „Foreign Policy”.

Mai mult decât atât, în iunie 2014 a fost difuzată pe Internet o înregistrare video în care poate fi observat Lavdrim Muhaxheri, un albanez din Kosovo care luptă alături de Statul Islamic. În videoclipul prezentat de gruparea jihadistă, tânărul albanez ţinea un discurs plin de patos despre idealurile Statului Islamic, promiţând să cucerească Ierusalimul, Roma şi Andaluzia. După alte două luni, Lavdrim Muhaxheri spunea că este pregătit să decapiteze un sirian.

Guvernul din Kosovo, loial ţărilor occidentale, încearcă în prezent să limiteze cât mai mult influenţa organizaţiilor musulmane din ţară. Nu mai puţin de 14 organizaţii nonguvernamentale islamiste sunt investigate de autorităţi dacă au legături cu grupările radicale.

„Ne-au eliberat, iar acum încercăm să răspundem apelului lor (al SUA - n.r.)”, a declarat un oficial, sub protecţia anonimatului, din cadrul Serviciilor Secrete Kosovare.
Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite