Suspiciuni cu privire la implicarea Rusiei în asasinarea unui georgian la Berlin

Suspiciuni
cu privire la implicarea Rusiei în asasinarea unui georgian la Berlin

Miting de sensibilizare a opiniei publice în legătură cu uciderea lui Zelimhan Hangosvili organizat în faţa Ambasadei Georgiei în Germania FOTO EPA-EFE

Parchetul german competent în dosare de spionaj urmează să preia o anchetă cu privire la asasinarea, vara trecută, a unui georgian la Berlin, ceea ce sporeşte suspiciuni cu privire la o implicare a Rusiei, scria marţi presa germană, relatează AFP.

Ştiri pe aceeaşi temă

Parchetul federal de la Karlsruhe consideră că „statul rus sau autorităţi ale Republicii cecene ar putea să fi comandat asasinatul“, potrivit tabloidului „Der Speiegel“, cotidianului „Süddeutsche Zeitung“ sau televiziunii publice ARD.

O reluare a anchetei ar însemna ca parchetul „să acuze în mod oficial Rusia de omorul comandat în Germania“, scrie „Der Spiegel“, subliniind o asemnănare cu otrăvirea lui Serghei Skripal, un fost agent dublu, în Anglia, în martie 2018.

Atacul din Marea Britanie a fost imputat de Londra Moscovei, care a negat mereu aprig.

Contactat de AFP, un purtător de cuvânt al instituţiei de la Karlsruhe a declarat că parchetul nu a preluat, pentru moment, dosarul.

Mai multe publicaţii scriu însă că acest anunţ ar putea să aibă loc săptămâna aceasta.

La 23 august, în plină zi, într-un parc din Berlin, un georgian provenind din minoritatea cecenă din ţară, în vârstă de 40 de ani şi identificat ca fiind Zelimhan Hangoşvili a fost ucis prin împuşcare, cu trei gloanţe, cu o armă cu amortizor.

Martori au evocat o adevărată „execuţie“.

Presupusul asasin, Vadim Sokolov, un rus în vârstă de 49 de ani, este încarcerat de atunci la Berlin, unde păstrează tăcerea.

Anchetatorii l-ar fi identificat, de asemenea, ca fiind presupusul autor al asasinării unui om de afaceri în 2013, potrivit presei.

Hangoşvili a participat, în tabăra cecenă, la al Doilea Război din Cecenia împotriva Rusiei, după care ar fi trecut într-o unitate antiteroristă de la Ministerul georgian de Interne, păstrând însă legături cu medii islamiste, de care este apropiat.

Vizat de mai multe tentative de asasinat, el a emigrat în urmă cu mai mulţi ani în Germania.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: