Surse: Comisia Europeană este în discuţii avansate cu grupul Johnson & Johnson pentru achiziţii în avans ale unui vaccin destinat Covid-19

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Comisia Europeană este în discuţii avansate cu grupul farmaceutic Johnson & Johnson (J&J) pentru rezervarea şi achiziţia în avans a unui vaccin destinat Covid-19, aflat în dezvoltare, au declarat doi oficiali apropiaţi discuţiilor, transmite Reuters.

Aceste achiziţii ar fi primele aranjate de Executivul UE de când a fost mandatat de cele 27 de guverne naţionale să folosească un fond de urgenţă de peste 2 miliarde de euro pentru a încheia acorduri cu până la 6 producători de vaccinuri.

„Acordul Comisiei cu grupul american Johnson & Johnson este pe cale să aibă loc”, a declarat un oficial important din sectorul sănătăţii al unui stat membru al UE.

O a doua sursă din UE a spus că Executivul UE a avut marţi o discuţie telefonică cu Johnson & Johnson despre un posibil acord.

Un purtător de cuvânt al Comisiei a refuzat să comenteze.

Ca răspuns la întrebările adresate de Reuters, Johnson & Johnson a arătat că discută cu mai multe guverne şi organizaţii globale, referitor la dezvoltarea unui vaccin pentru Covid-19, dar a refuzat alte comentarii.

Nu este clar dacă acordul ar implica achiziţia în avans a unui vaccin aflat în faza de testare clinică sau opţiunea de a-l cumpăra.

Johnson & Johnson intenţionează să înceapă luna viitoare un studiu clinic pe oameni pentru un vaccin împotriva noului coronavirus, care a infectat peste 8,36 de milioane de oameni la nivel global şi a provocat 447.985 de decese.

Germania, Franţa, Italia şi Olanda au anunţat săptămâna trecută că au achiziţionat 400 de milioane de doze ale unui posibil vaccin, în principiu disponibile pentru toate statele membre, de la producătorul britanic de medicamente AstraZeneca, care dezvoltă un vaccin COVID-19 împreună cu Universitatea Oxford.

AstraZeneca a semnat  în luna mai un acord similar cu Statele Unite.

Sursa oficială din domeniul sănătăţii a declarat că acordul UE cu Johnson & Johnson ar putea fi anunţat încă de săptămâna viitoare, dar a avertizat că există şi posibilitatea să dureze ceva mai mult până la finalizare, sau să nu fie încheiat deloc.

Oficialul a adăugat că UE vrea să încheie un acord şi cu producătorul francez de medicamente Sanofi.

Un purtător de cuvânt al lui Sanofi nu a avut niciun comentariu imediat.

Procedurile decizional din UE reprezintă un potenţial motiv de blocaj, statele membre fiind încă în discuţii cu privire la crearea unui consiliu director pentru negocierile privind vaccinurile cu producătorii de medicamente, au declarat oficialii pentru Reuters.

Dar, subliniind urgenţa asigurării unui vaccin pentru cei 450 de milioane de locuitori ai UE, Comisia a început deja discuţiile cu Johnson & Johnson, înainte de a fi stabilit consiliul de conducere.

Olanda a fost şi ea implicată în aceste discuţii iniţiale cu Johnson & Johnson, ca reprezentant al alianţei celor patru ţări din UE care au încheiat acordul AstraZeneca, au mai spus oficialii .

Această alianţă este de aşteptat să oprească negocierile cu producătorii de medicamente, odată ce UE îşi va numi echipa de negociatori, pentru a evita concurenţa între statele UE, au spus oficialii.

„Vaccinul dezvoltat de Johnson & Johnson este una dintre iniţiativele promiţătoare”, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului olandez al Sănătăţii, refuzând să comenteze discuţiile în curs.

Cumpărând vaccinuri în curs de dezvoltare, UE riscă să obţină vaccinuri care, în cele din urmă, se pot dovedi ineficace împotriva COVID-19. Dar riscul este justificat de nevoia de a asigura suficiente doze pentru populaţia UE, în cursa globală pentru un vaccin eficace, au explicat oficialii UE.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite