Surpriză la alegerile prezidenţiale din Polonia. Andrzej Duda, candidatul opoziţiei conservatoare, a câştigat primul tur

Surpriză la alegerile prezidenţiale din Polonia. Andrzej Duda, candidatul opoziţiei conservatoare, a câştigat primul tur

Andrzej Duda, candidatul partidului Dreptate şi Justiţie a câştigat primul tur al alegerilor prezidenţiale din Polonia

Rezultat suprinzător în urma alegerilor prezidenţiale din Polonia. Candidatul partidului conservator Dreptate şi Justiţie (PiS, opoziţie), Andrzej Duda, a câştigat primul tur al alegerilor prezidenţiale desfăşurate duminică în Polonia, potrivit unui sondaj de opinie efectuat la ieşirea de la urne şi ale cărui rezultate au fost date publicităţii după închiderea secţiilor de votare.

Ştiri pe aceeaşi temă

Andrzej Duda ar fi acumulat 34,8 la sută dintre voturile exprimate, în timp ce contracandidatul său, preşedintele în exerciţiu Bronislaw Komorowski, a obţinut 32,2 din sufragii. 
 
Pe locul al treilea s-a situat rockerul Pawel Kukiz, un candidat independent de 51 de ani şi numit „copilul teribil al scrutinului“, care a obţinut 20,3% din voturi, un rezultat care a întrecut orice aşteptare.
 
După anunţarea acestor rezultate, Komorowski (62 de ani) a calificat scorul pe care l-a obţinut ca fiind „un serios avertisment“ adresat „taberei puterii“ şi a anunţat că va prezenta începând de luni propuneri care să vină în întâmpinarea „celor dezamăgiţi care aşteaptă schimbări mai rapide, o modernizare mai rapidă a ţării“.
 
Andrzej Duda (42 de ani), candidatul partidului Lege şi Justiţie(PiS), condus de Jaroslaw Kaczynski, a fost întâmpinat de susţinătorii săi, după anunţarea acestor rezultate, cu sloganul 'Vom câştiga', cei adunaţi la cartierul său general scandându-i de mai multe ori numele.
 
El a declarat că obiectivul său este „înnoirea“ Poloniei în mai multe domenii, precum sănătate, economie, educaţie, subliniind că pentru a atinge acest obiectiv este nevoie mai întâi de o schimbare la preşedinţie, făcând în acelaşi timp apel la unitate naţională în favoarea candidaturii sale.
 
Rezultatul candidatului opoziţiei conservatoare a creat surpriză, în condiţiile în care sondajele de opinie realizate înaintea scrutinului îl prezentau pe preşedintele în exerciţiu Bronislaw Komorowski, apropiat partidului aflat la putere Platforma Civică (PO, centru-dreapta), ca învingătorul primului tur. Komorowski era creditat, potrivit ultimelor sondaje, cu 35%-40% din voturi, în timp ce Andrzej Duda, jurist şi deputat în Parlamentul European, cu numai 27—29% din intenţiile de vot
 
Al doilea tur al alegerilor prezidenţiale din Polonia se va desfăşura în data de 24 mai.
 
Komorowski şi Duda şi-au reluat campania
 
Duda şi-a reluat campania luni dimineaţa la prima oră, oferind pahare cu cafea navetiştilor la intarea în staţia de metrou Centrum, la Varşovia, informează radio Polonia. "Am câştigat primul tur pentru că oamenii aşteaptă ca republica să fie reparată", a declarat Duda. "Haideţi să începem să vorbim despre probleme serioase", a adăugat el.
 
Candidatul PiS afirmă că este pregătit să poarte negocieri cu Pawel Kukiz - un muzician rock care a candidat ca independent şi s-a clasat al treilea, cu un scor de peste 20% în alegerile de duminică - în legătură cu circumscripţiile cu mandat unic.
 
Mulţi dintre navetişti l-au felicitat pe Duda, dar nu toată lumea a fost impresionată. Unii i-au pus la îndoială capacitatea de a fi preşedinte.
 
"Promiţi o groază. vei face faţă?", l-a întrebat un trecător.
 
În schimb Komorowski a trecut la contraatac printr-o propunere neaşteptată de referendum. El a anunţat luni dimineaţa o serie de propuneri, în încercarea de a câştiga terenul pierdut. "Mi-ar plăcea să organizez un referendum pe tema circrumscripţiilor cu un singur mandat, schimbări în modul în care sunt finanţate partidele de la buget şi schimbări în sistemul de impozitare", a declarat el.
 
Referendumul ar urma să le acorde "cetăţenilor şansa de a decide asupra câtorva probleme importante care au fost lăsate deoparte prea mult timp", a apreciat el. "Este necesar să privim adevărul în faţă şi să tragem concluziile votului de ieri (duminică)", a adăugat candidatul într-un discurs susţinut la Palatul Belweder.
 
Ambii candidaţi se bat pe voturile rockerului Pawel Kukiz 
 
Komorowski nu face un secret din faptul că intenţionează să recâştige voturile susţinătorilor lui Pawel Kukiz, apreciind că rezultatul de 20% al muzicianului "este un semnal important în legătură cu aşteptările unei importante părţi a opiniei publice cu privire la relaţiile dintre stat şi cetăţeni".
 
"Niciodată în istoria alegerilor poloneze nu s-a mai înegistrat o prezenţă la urnme atât de scăzută în provinciile de nord şi vest, care reprezintă în mod tradiţional baza electorală a Platformei Civice şi a lui Komorowski", a declarat pentru postul ungar InfoRadio Miklos Mitrovits, de la Institutul pentru Istorie din cadrul Centrului pentru Ştiinţe Umane al Academiei ungare de Ştiinţe, cu sediul la Budapesta.
 
Expertul ungur în politica poloneză apreciază că atât Komorowski, cât şi Duda au alegători care nu s-au prezentat la urne. Însă, în opinia sa, cea mai importantă problemă este cum vor vota pe 24 mai cei care şi-au exprimat opţiunea pentru Kukiz.
 
"Este imposibil să se prezică felul în care vor vota alegătorii în turul doi, deşi este cunoscut faptul că sunt susceptibili să-l respingă atât pe Duda, cât şi pe Komorowski. Nivelul respingerii este însă diferit, iar potrivit unor anchete ne aşteptăm ca ei să fie mai apropiaţi de Duda", a apreciat Mitrovits.
 
Komorowski, părăsit de tineri
 
Acest rezultat trebuie să dea de gândit întregii clase politice de la Varşovia. Cu atât mai mult cu cât adevăratul câştigător al primului tur este fostul star rock Pawel Kukiz, pe care l-au ales 20 la sută din votanţi. Acest candidat anti-sistem a fost votat mai ales de tineri şi de studenţi. Şi tocmai acest segment de populaţie va decide în turul doi câştigătorul.
 
Rezultatul lui Kukiz demonstrează că mulţi alegători, cu precădere tineri, sunt nemulţuimiţi de politica practicată până acum. Într-adevăr, de pe urma avântului economic cu care se laudă reprezentanţii partidelor la guvernare, cei tineri nu au avut de profitat, notează DW. Sute de mii de tineri polonezi au emigrat în ultimul deceniu în Marea Britanie şi în Germania. Chiar dacă şomajul este în medie de circa opt la sută în Polonia, în rândul tinerilor a ajuns la 20 la sută.
 
La alegerile din 2007, tocmai tinerii au făcut posibilă victoria categorică a platformei civice liberale (PO), condusă de Donald Tusk. Acum, preşedintele în exerciţiu şi candidat al PO, Komorowski, nu a reuşit să-i câştige de partea sa pe tineri şi pe cei defavorizaţi. O parte din vină o poartă şi campania sa electorală, lipsită de subiecte şi plicticoasă. 
 
Komorowski a fost perceput ca un reprezentant al clasei politice prea mulţumite de prestaţia proprie şi penalizat în consecinţă. Şi participarea la vot de numai 49 la sută, cea mai scăzută din istoria mai recentă a ţării, dovedeşte că oamenii sunt în general dezamăgiţi de reprezentanţii lor. PO, pe vremuri formaţiunea clasei de mijloc, a devenit simbolul politicianismului iar Komorowski întruchiparea sa, scrie Bartosz Dudek  pentru DW.
 
Duda, sprijinit de influenta Biserică Catolică
 
 Rezultatul surprinzător de bun al lui Duda demonstrează că strategia şefului partidului naţionalist-conservator "Justiţie şi Echitate" (PiS), Jaroslaw Kaczynski, a fost una corectă. El l-a trimis în faţă pe un politician tânăr, până de curând necunoscut, dar simpatic, care a beneficiat şi de sprijinul influentei Biserici Catolice. Noua personalitate ivită în prim-plan este, evident, pe placul multor alegători conservatori.
 
Rezultatul celui de-al doilea tur de scrutin, care va avea loc pe 24 mai, este incert. Decisivă pentru rezultat va fi participarea la vot. Până acum, o participare scăzută a favorizat mereu candidaţii taberei naţionalist-conservatoare. În Polonia, deşi prerogativele preşedintelui sunt limitate, el are puterea de a bloca activitatea guvernului. Iar o victorie a lui Duda, secondat din umbră de mentorul său Kaczynski, ar putea constitui primul semnal al venirii la putere a conservatorilor. Urmând ca schimbarea să se definitiveze la alegerile parlamentare din toamnă, conchide Bartosz Dudek.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările