După o călătorie obositoare de zece ore, un bărbat de 88 de ani urcă treptele ruginite spre sala de expoziţie a fostei mine Zollverein din Essen. Naftali Fürst trece încet pe lângă o serie de fotografii şi se opreşte în dreptul propriului portret de dimensiuni mari. Acolo scoate şi albumul cu o poză, pe care a privit-o în repetate rânduri şi în avionul spre Germania. Nu călătoreşte niciodată fără vechea fotografie în care apare ca băiat de 12 ani, numai piele şi os, mai aproape de moarte decât de viaţă. Naftali Fürst, un copil evreu din Bratislava, la patru zile după eliberarea lagărului de concentrare Buchenwald. 

Ziua în care bătrânul supravieţuitor al Holocaustului ajunge la expoziţia din Essen începe deja foarte devreme, taxiul pleacă înainte de cinci dimineaţa din faţa casei sale din oraşul israelian Haifa. În zori, Naftali Fürst se întâlneşte cu fiica, ginerele şi doi dintre nepoţii săi la aeroportul din Tel Aviv, de unde familia pleacă împreună spre Germania pentru a participa la deschiderea expoziţiei din fosta mină Zollverein. Acolo sunt expuse 75 de portrete ale unor supravieţuitori ai Holocaustului, realizate de celebrul fotograf Martin Schoeller. 

Amintiri despre marşul morţii   

În dialog cu DW, Fürst vorbeşte în avion despre marşul morţii, la care au fost supuşi prizonierii, slăbiţi şi bolnavi, nevoiţi să meargă pe jos din est spre lagărul de concentrare Buchenwald. Şi el a fost acolo, un băiat de 12 ani. Drumul prin zăpadă, pe lângă cadavre, dura mai multe zile. "Fiecare pas era, într-adevăr, un chin. Îmi amintesc că l-am rugat pe un paznic german să-mi dea voie să mă ţin de o căruţă, pentru a înainta mai uşor. Dar mi-a interzis să o fac. Şi acum? Acum zbor cu un avion german şi mă întâlnesc cu cancelara Angela Merkel."

Bărbatul de 88 de ani a călătorit în Germania împreună cu fiica sa şi doi nepoţi

Bărbatul de 88 de ani a călătorit în Germania împreună cu fiica sa şi doi nepoţi

Într-un avion al aviaţiei militare germane călătoreşte un domn în vârstă, cu părul alb şi o privire vioaie, căruia îi place să glumească. Fotografia din aprilie 1945, în care Naftali Fürst era unul dintre prizonierii scheletici ai lagărului de concentrare Buchenwald, a fost publicată într-un ziar israelian după mai multe decenii.  

"Durerea mea rămâne"

"Nu suntem salvaţi. Cine a fost acolo, nu-i salvat", spune Naftali Fürst astăzi. Cartea pe care a scris-o poartă titlul "Ca bucăţile de cărbune în flăcările groazei - O familie supravieţuieşte Holocaustul". Ca o bucată de lemn arsă, marcată pentru totdeauna."Durerea mea rămâne, amintirile rămân." Mai târziu, când vorbeşte cu Angela Merkel la vernisajul expoziţiei, el aminteşte de atâtea alte persoane, de atâţia alţi copii. Naziştii au deportat 232.000 de copii la Auschwitz, dintre care au supravieţuit doar câteva sute. 

La vernisajul expoziţiei, vorbesc cancelara şi premierul landului Renania de Nord-Vestfalia, Armin Laschet. Sunt discursuri bune, dar şi tipice de politicieni cu ocazia unei comemorări a Holocaustului, de data aceasta în pragul împlinirii a 75 de ani de la eliberarea lagărului de exterminare Auschwitz pe 27 ianuarie. În alocuţiunea ei, Angela Merkel repetă cuvintele rostite în urmă cu şapte săptămâni în cadrul vizitei ei la Auschwitz: "Simt o ruşine profundă." 

Nu a vrut să vorbească germană timp de decenii 

Momentul cel mai emoţionant e cel în care urcă pe scenă supravieţuitorul lagărelor naziste. Într-un discurs calm, aproape ca o povestire, Naftali Fürst descrie cum Holocaustul i-a furat o parte din viaţă şi a schimbat profund toţi anii care au venit mai târziu. De abia în 2005 a vorbit despre ororile pe care le-a trăit în copilărie. 

Naftali Fürst alături de cancelara Angela Merkel la Essen

Naftali Fürst alături de cancelara Angela Merkel la Essen

Timp de decenii, el nu a vrut să mai vorbească germană sau să călătorească vreodată în Germania. Dar între timp a ajuns să meargă ocazional în Germania şi Austria pentru a participa la comemorări şi pentru a vorbi public despre Holocaust.  

Înainte de evenimentul de la Essen, Naftali Fürst şi-a exprimat îngrijorarea în privinţa prezentului: "Cred că s-ar putea întâmpla din nou. Atunci, nu era vorba de altă planetă. Oamenii au făcut totul." Situaţia se înrăutăţeşte, din acest motiv e cu atât mai important ca martorii ororilor trecutului să vorbească public despre ce au trăit, explică Naftali Fürst: "E datoria mea să povestesc. Oamenii nu trebuie să creadă că nu s-ar fi întâmplat." 

Pe la patru, după ce a fost fotografiat alături de cancelara Merkel, Naftali Fürst e dus la aeroport, împreună cu întreaga familie -  după o zi lungă, între trecut şi viitor. 

Christoph Strack - Deutsche Welle