Franţa şi Marea Britanie au sporit supravegherea în zona moscheilor, în urma atacului dublu din Noua Zeelandă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Supravegherea lăcaşurilor de cult în Franţa şi Marea Britanie urmează să fie consolidată după atacul sângeros de la două moschei din Noua Zeelandă, au anunţat oficialii celor două ţări, potrivit AFP.

Ministrul francez de Interne, Christophe Castaner, i-a îndemnat pe prefecţi ”la cea mai mare vigilenţă” şi le-a cerut ”să consolideze supravegherea locurilor de cult în ţara noastră”, într-un mesaj postat pe Twitter. ”Patrule vor fi asigurate în apropierea spaţiilor confesionale”, a anunţat el pe reţeaua de socializare.

Christophe Castaner a denunţat, de asemenea, ”odiosul atac terorist”, vineri, la două moschei în oraşul neozeelandez Christchurch, al cărui bilanţ provizoriu a ajuns la 49 de morţi.

Denunţând un ”oribil atac criminal”, Marea Moschee din Paris a îndemnat comunitatea ”tuturor credincioşilor, oriunde s-ar afla, să fie vigilenţi în timpul îndeplinirii datoriilor lor religioase”.

”Musulmanii din Franţa sunt şocaţi de această violenţă sângeroasă, care se manifestă la celălalt capăt al lumii, şi îl roagă pe Allah ca pacea să fie prezentă în ţara noastră”, afirmă rectorul Marii Moschei Dalil Boubakeur, citat într-un comunicat.

”Acest tip de terorism nu respectă nici vieţile umane şi nici locurile sacre, comiţând un atac programat şi premeditat”, a declarat, la rândul său, Abdallah Zekri, preşedintele Observatorului naţional francez împotriva islamofobiei şi delegat în Consiliul Francez pentru Cult Musulman (CFCM).

”Acest act criminal fără precedent comis împotriva unor credincioşi care duc la moschee la marea rugăciune de vineri ne bulversează”, a adăugat el.

Potrivit autorităţilor neozeelandeze, autorul atacului este un extremist de dreapta australian.

”Astăzi (vineri) vom suplimenta patrulele în jurul moscheilor şi prezenţa noastră în toate comunităţile religioase, pentru a da sfaturi despre modul de a ne proteja persoanelor şi localurile”, a anunţat şeful unităţii antiteroriste din cadrul Scotland Yard, Neil Basu, citat într-un comunicat.

”Noi luăm toate formele de extremism foarte în serios”, a adăugat el, îndemnând populaţia să semnaleze orice caz de radicalizare.

La rândul său, Consiliul Musulman din Regatul Unit (MCB), o organizaţie reprezentativă a musulmanilor britanici, a cerut Guvernului să facă mai mult în faţa ameninţării extremei drepte ”contra musulmanilor şi altor minorităţi”.

”Atacurile teroriste islamofobe nu sunt noi”, subliniază Consiliul într-un comunicat.

”În Regatul Unit, numai în ultimele două săptămâni, două moschei, la Newcastle şi Manchester au fost atacate de vandali care au vopsit svastici, un bărbat a fost condamnat la cinci ani de închisoare pentru că a intrat intenţionat cu maşina în credincioşi care ieşeau dintr-o moschee. Iar în octombrie, Ministerul de Interne a anunţat că infracţiunile privind ura religioasă au explodat cu 40% în Anglia şi în Ţara Galilor în decurs de un an, dintre care jumătate au vizat musulmani”, adaugă MCB.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite