Supermarketurile din Marea Britanie se confruntă cu penurii severe. De pe rafturi lipsesc apa şi laptele

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rafturi goale Sainsbury 6 august 2021 FOTO SHUTTERSTOCK
Rafturi goale Sainsbury 6 august 2021 FOTO SHUTTERSTOCK

Brexitul şi pandemia de COVID-19 au afectat sever lanţurile de distribuţie de marfă în Marea Britanie - de la produse esenţiale precum apa şi laptele la branduri pe care britanicii erau obişnuiţi să le găsească în supermarketuri sau magazine, toate au început să lipsească de pe rafturi.

„Săptămâna trecută am rămas fără Coca-Cola. Nu mai am sticle mari de Evian de trei săptămâni. Fără marfă, nu mai avem afacere. Avem rafturile goale, nu vor mai intra clienţi.”, spune Satyan Patel, proprietarul unui magazin alimentar din centrul Londrei.

De luni zile comercianţii din Marea Britanie se confruntă cu penurie de bunuri de la ingrediente pentru milkshake-uri la McDonald's la branduri de bere şi saltele la Ikea.

De pe rafturile supremarketurilor au început să lipsească chiar şi apa şi laptele.

Problema principală este distribuţia mărfii în urma reducerii drastice a numărului şoferilor de camioane după ce mulţi muncitori din ţările europene nu s-au mai întors în ţară pe fondul pandemiei şi al Brexitului.

Co-op, un lanţ de supermarketuri, spune că unele stocuri de marfă au fost afectate de distribuţia deficitară şi că au fost nevoiţi să angajeze 3.000 de muncitori temporari pentru a umple depozitele şi a trimite marfă către magazine.

Potrivit ultimelor estimări, Marea Britanie are în minus circa 100.000 de şoferi de camion.

„Am decis să ne reducem stocurile din cauza COVID-19, dar acum ne este dificil să procurăm unele produse pentru că pur şi simplu nu se găsesc”, spune Patel.

„Nu avem stocuri, nu mai avem nimic în depozite. Sunt goluri peste tot. Primim uneori doar o cantitate mică din unele produse. Ducem lipsă şi de apă”, spune o asistentă de vânzări de la un supermarket de lângă al lui Patel. Aici rafturile cu băuturi carbogazoase erau aproape goale.

Clienţii au început să se plângă la personalul supermaketului.

La un alt supermarket major din sud-estul Londrei sticlele de apă erau pe terminate şi laptele se epuizase.

Lanţul de produse congelate Iceland şi marile lanţuri Tesco au avertizat deja că vor exista penurii de produse în perioada Crăciunului.

Directorul executiv al Iceland a spus că compania şi-a redus distribuţia pentru că nu are suficienţi şoferi de camioane.

„În fiecare zi avem mai puţin cu 10% din marfa pe care am comandat-o”, s-a plâns acesta pe un blog, precizând că în cea mai rea perioadă singurul furnizor de pâine a lăsat fără marfă nu mai puţin de 130 de magazine.

Deficitul de bunuri din Marea Britanie „va dura probabil o vreme şi ar putea chiar să se amplifice”, potrivit unei note a Capital Economics, o consultanţă de cercetare.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite