Liderii europeni au căzut de acord asupra migraţiei la summitul de la Bruxelles, după ce se ajunsese la un impas din cauza Italiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După aproape zece ore de discuţii haotice la Bruxelles, liderii Uniunii Europene au ajuns la o înţelegere în ceea ce priveşte problema migraţiei, relatează Reuters.

„Liderii europeni au căzut de acord asupra concluziilor comune ale summitului, inclusiv în ceea ce priveşte problema migraţiei,” a declarat Donald Tusk.

„Cooperarea europeană este cea care a învins”, s-a felicitat imediat preşedintele francez Emmanuel Macron în faţa presei, apreciind că ”solidaritatea pe care o datorăm ţărilor de primă intrare a fost pusă în act”.

„Italia nu mai este singură”, şi-a exprimat bucuria şi şeful Guvernului populist şi de extremă dreapta italian Giuseppe Conte, care a exercitat presiuni asupra partenerilor săi europeni.

Italia spusese că nu-şi va da acordul vreunui text comun al summitului dacă nu avea să obţină ceea ce voia în domeniul migraţiei. 

Propunerile franco-italiene care au alimentat dezbaterile între liderii europeni vizează înfiinţarea unor ”centre de control” în ţări europene ”voluntare”, în care vor fi debarcaţi migranţi care sosesc în apele europene.

Migranţii eligibili la azil ar putea să fie repartizaţi din aceste locuri în alte ţări europene - şi ele voluntare -, răspunzând astfel dorinţei italiene a unei ”responsabilităţi împărtăşite” cu privire la toţi migranţii care ajung în Europa.

O sursă guvernamentală italiană a salutat ”contribuţia importantă” a lui Macron, relevând că un număr de ţări s-au opus ”cu forţă” acestor propuneri - sugerând că este vorba despre Ungaria.

În vederea reducerii la maximum a numărului de vapoare care sosesc în apele europene, preşedintele Consiliului European Donald Tusk le-a propus, la rândul său, liderilor statelor membre UE să reflecteze la ”platforme de debarcare în afara Europei” a migranţilor salvaţi pe mare, care ”să pună capăt modelului economic al traficamţilor”.

Debarcarea migranţilor în afara UE ar scuti europenii de certuri pe tema preluării navelor. Însă contururile proiectului rămân încă vagi, iar acesta ridică numeroase întrebări despre compatibilitatea lui cu dreptul internaţional.

 

Giuseppe Conte, prim-ministrul italian, a refuzat în primă fază adoptarea unor concluzii comune ale summitului Consiliului European, spunându-le liderilor prezenţi că vor trebui să îndeplinească condiţiile sale privind subiectul migraţiei.

Acţiunea premierului Italiei i-a luat prin surprindere pe oficialii prezenţi la reuniune şi i-a obligat pe preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, şi pe preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker să anuleze conferinţa de presă care era programată pentru joi seara.

„Din moment ce un membru şi-a rezervat dreptul de a nu-şi exprima poziţia asupra concluziilor întâlnirii, la acest moment nu există concluzii comune,” a declarat un purtător de cuvânt al lui Tusk.

Conte anunţase, joi, că este posibil să îşi folosească dreptul de veto pentru a bloca o decizie a Consiliului European privind migraţia, conform Politico.

„Este o posibilitate pe care nu vreau să o iau în considerare, dar dacă se va ajunge la acest lucru, nu vom avea concluzii comune”, a declarat Conte în faţa reporterilor atunci când a ajuns la primul său summit al Consiliului European.

În cadrul unui summit organizat duminică de Comisia Europeană la Bruxelles şi la care au luat parte 16 state membre, premierul italian a prezentat un plan în 10 puncte ce reia mai multe idei propuse de precedentele guverne de la Roma, printre care împărţirea de către statele membre a responsabilităţii în cazul migranţilor salvaţi pe mare şi tăierea fondurilor de la bugetul UE pentru ţările ce refuză să preia refugiaţi.

De asemenea, Italia susţine ideea creării unor centre în nordul Africii, unde să fie procesate cererile de azil în cazul migranţilor salvaţi pe mare.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite