Summitul G8 programat în Rusia a fost anulat, urmând să fie organizat la Bruxelles

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderii statelor puternic industrializate, reuniţi la Haga, au decis luni seară să anuleze summitul G8 din iunie, organizat în staţiunea rusă Soci, ca reacţie la anexarea peninsulei Crimeea de către Federaţia Rusă, a anunţat preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, potrivit AFP.

Anterior, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat, după summitul organizat la Haga pe tema securităţii nucleare, că o posibilă exludere a Federaţiei Ruse din grupul ţărilor puternic industrializate - G8 - „nu ar fi o mare tragedie”.

„În cazul în care partenerii noştri occidentali cred că acest format (G8 - n.r.) este depăşit, atunci asta este. Nu ne agăţam de acest format şi nu ar fi o mare tragedie dacă nu ar mai exista G8”, a declarat şeful diplomaţiei ruse.

În urma tensiunilor tot mai mari din Ucraina, precum şi din cauza anexării peninsulei Crimeea de către Federaţia Rusă, ţările occidentale au avertizat Moscova cu posibilitatea excluderii din grupul G8.

„G8 este un club informal. Nimeni nu poate exclude pe altcineva. Dar o eventuală excludere nu ar fi o problemă. Trebuie să se recunoască faptul că regiunea Crimeea are dreptul la autodeterminare”, a continuat ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov.

Preşedintele american Barack Obama a solicitat liderilor G7 (Canada, Franţa, Germania, Italia, Japonia, Marea Britanie şi Statele Unite) o reuniune oficială luni seară privind analizarea posibilităţii ca Federaţia Rusă să fie exclusă din această organizaţie, la care a fost admisă în 1998.

Luni, forţele ruse au pătruns şi au ocupat o nouă bază militară din Ucraina în zona regiunii Feodosia, a anunţat purtătorul de cuvânt al forţelor ucrainene Vladislav Seleznev.


Citeşte şi:

Serghei Lavrov: „Excluderea Rusiei din G8 nu ar fi o mare tragedie”

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat, după summitul organizat la Haga pe tema securităţii nucleare, că o posibilă exludere a Federaţiei Ruse din grupul ţărilor puternic industrializate - G8 - „nu ar fi o mare tragedie”, informează AFP.

FOTO Crimeea, deja pe hărţile oficiale ale Rusiei

Autorităţile de la Moscova au modificat deja hărţile care prezintă teritoriul Federaţiei Ruse, după ratificarea anexării peninsulei Crimeea. Atât site-ul oficial al Guvernului rus, cât şi cel al Consiliului Federaţiei au inclus Crimeea ca parte a teritoriului rus, în hărţile disponibile pe primele lor pagini, informează Reuters.

Ce se întâmplă după cazul Crimeea? Principalele cinci scenarii la dispoziţia lui Putin

Invazia şi anexarea peninsulei ucrainene Crimeea sunt cel mai recent exemplu pentru a ilustra politicile expansioniste ale Kremlinului, care nu ezită să pună în aplicare operaţiuni militare sub pretextul protejării etnicilor ruşi şi a intereselor patriei. Luând în considerare că planurile lui Putin cu Ucraina sunt departe de a se fi încheiat, persistă certitudinea că Rusia mai are încă numeroase instrumente politice de acţiune.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite