Summit-ul NATO de la Londra pentru a scoate Alianţa din „moarte cerebrală“. Trump a sosit în capitala Regatului Unit şi are întâlniri bilaterale cu „greii Europei“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Melani şi Londald Trump au sosit la Londra
Melani şi Londald Trump au sosit la Londra

Preşedintele american, Donald Trump, a sosit luni seară la Londra pentru a participa la evenimentele care vor marca împlinirea a 70 de ani de la înfiinţarea Alianţei Nord-Atlantice, un summit care se anunţă tensionat după declaraţiile omologului său francez, Emmanuel Macron, că NATO se află în stare de „moarte cerebrală”, potrivit AFP.

Avionul prezidenţial Air Force One a aterizat în cursul serii pe aeroportul Stansted, în apropiere de Londra.

„Plec în Europa pentru a reprezenta ţara noastră şi a mă bate pentru americani în timp ce ‘democraţii care nu fac nimic’ au programat intenţionat o audiere în procedura de destituire în acelaşi moment cu NATO”, a scris pe Twitter liderul de la Casa Albă, la scurtă vreme după plecarea sa.

Trump va avea întrevederi bilaterale cu ”greii Europei” - Angela Merkel, cancelarul Germaniei, şi Emmanuel Macron, preşedintele Franţei, dar şi cu secretarul general NATO, Jens Stoltenberg.

Întâlnirea survine în momente tensionate pentru NATO – în urma declaraţiilor lui Macron, a rezistenţei Germaniei faţă de cheltuielile impuse de SUA – dar şi în urma atitudinii Turciei. Nu în ultimul rând pretenţiile Bulgariei fac să sporească tensiunile din NATO.

În cadrul reuniunii, Donald Trump se va întâlni la un dineu de lucru cu liderii din România, Estonia, Letonia, Lituania, Grecia, Polonia, Bulgaria şi Marea Britanie.

   Liderii aliaţi vor fi primiţi marţi la Palatul Buckingham de regina Elisabeta a II-a şi vor susţine o conferinţă de presă la 4 decembrie, la Hertfordshire, în Anglia.

Oficiali americani consideră summitul NATO drept un moment festiv pentru Trump, în contextul în care presiunile pe care le-a exercitat asupra statelor membre le-au determinat pe multe dintre ele să-şi majoreze bugetele militare.

Este de aşteptat totodată ca liderul de la Casa Albă să ceară susţinerea statelor membre pentru a creşte presiunea asupra Chinei, în faţa a ceea ce SUA consideră a fi politicile expansioniste ale Beijingului.

"China urmăreşte în mod activ o prezenţă şi o influenţă sporite pe glob, inclusiv în aria de responsabilitate a NATO", a indicat un înalt oficial din administraţia SUA.

Pe de altă parte, în condiţiile în care Donald Trump nu s-a ferit să se pronunţe în repetate rânduri în ultimii ani în favoarea ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană, iar în octombrie a declarat că liderul Partidului Laburist Jeremy Corbyn ar fi "foarte prost" la conducerea ţării şi că premierul conservator Boris Johnson ar trebui să încheie un acord cu liderul Partidului Brexit Nigel Farage, Johnson, care va fi gazda summitului NATO şi conduce în perspectiva alegerilor legislative britanice din 12 decembrie, s-a văzut nevoit să-i sugereze preşedintelui american să evite să dea curs impulsului său obişnuit de a comenta, menţionează Reuters.

La presiunea lui Johnson, Casa Albă a subliniat că Trump este "absolut conştient că nu trebuie să intervină din nou în alegerile din altă ţară", a spus un înalt oficial de la Washington.

Înaintea plecării spre Londra, Donald Trump nu a omis să-i critice din nou pe democraţi pentru continuarea audierilor în ancheta de impeachment, insistând că este "o ruşine absolută" şi "o mascaradă".

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite