Summit NATO.  Premierul olandez spune că relaţiile cu Biden sunt mai fireşti după perioada „incomodă“ cu Trump

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mark Rutte, premierul Olandei
Mark Rutte, premierul Olandei

Relaţiile transatlantice au devenit mult mai fireşti de când Joe Biden a preluat preşedinţia SUA, după o perioadă uneori "foarte incomodă" cu Donald Trump, a declarat luni premierul olandez Mark Rutte, citat de Reuters.

Şeful guvernului olandez a făcut această declaraţie la sosirea sa la Bruxelles, unde luni are loc primul summit NATO cu participarea lui Joe Biden, după ce predecesorul său criticase în repetate rânduri Alianţa Nord-Atlantică şi chiar ameninţase cu retragerea americană din organizaţie.

"Cu Joe Biden ... există o înţelegere clară privind necesitatea existenţei NATO", a afirmat Rutte în faţa reporterilor.

"Am putut lucra cu Trump. Desigur, a fost şi un pic mai incomod uneori, dar în cele din urmă am reuşit să ajungem la încheierea unor acorduri ... Dar cu Joe Biden este mult mai firesc", a adăugat el.

Donald Trump îi acuzase pe aliaţii din NATO că cheltuiesc prea puţin pentru propria apărare, împovărând excesiv Statele Unite ale Americii.

Într-o schimbare clară de ton, Biden a spus la sosirea la sediul NATO din Bruxelles, că Alianţa Nord-Atlantică are o "importanţă crucială" pentru Washington şi că el consideră garanţiile reciproce de securitate drept o "obligaţie sacră".

Liderii celor 29 membre NATO au decis, ieri, la Bruxelles, liniilor prioritare pe care se va baza consolidarea rolului politic şi militar al Alianţei şi declanşat negocierile privind un nou Concept Strategic al Alianţei, în contextul schimbărilor fundamentale ale mediului internaţional de securitate faţă de momentul adoptării, în 2010, a celui actual. Noul Concept Strategic va fi pregătit pentru adoptare la summitul NATO din 2022.  Reuniunea de ieri a marcat o „regăsire” a SUA cu aliaţii săi, relaţie care a avut de suferit în perioada administraţiei Trump.

 Descris drept un „moment esenţial” de secretarul general NATO Jens Stoltenberg, summit-ul a pus capăt celor patru ani tensionaţi din timpul mandatului lui Donald Trump, care a zdruncinat încrederea în alianţa occidentală numind-o „învechită”. Participanţii la summit vor adopta un cod de conduită care să pună capăt tensiunilor provocate de deciziile unilaterale ale SUA privind retragerea din Afganistan şi intervenţiile militare ale Turciei în Siria, Libia şi Caucaz. 

Preşedintele Biden, a declarat, înaintea summitului Alianţei Nord-Atlantice de la Bruxelles, că NATO este „extrem de importantă“ pentru interesele americane şi a adăugat că doreşte ca Europa să ştie că Statele Unite ale Americii sunt de partea sa, relatează Reuters. „Articolul 5 este o obligaţie sacră, a afirmat Biden, referindu-se la doctrina apărării colective a alianţei transatlantice. „Vreau ca întreaga Europă să ştie că SUA sunt aici“, a adăugat el. Biden a avertizat totodată că există noi provocări la adresa securităţii internaţionale, care provin din Rusia şi China. „Rusia nu acţionează într-o manieră coerentă cu ceea ce ne aşteptam noi, şi nici China, a apreciat Biden.

Liderii NATO au început luni la Bruxelles un summit la care speră să deschidă un ''nou capitol'' în cooperarea transatlantică pentru a face faţă unor provocări precum tensiunile cu Rusia sau ascensiunea Chinei, precum şi schimbărilor necesare pentru a deveni o organizaţie mai competitivă.

''Atunci când suntem uniţi, putem depăşi orice ameninţare la adresa securităţii noastre. Astăzi deschidem un nou capitol în relaţiile transatlantice cu Agenda 2030, o agendă pentru viitor'', a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, în deschiderea Consiliului Nord-Atlantic, cel mai înalt organism de decizie al NATO, în formatul şefilor de stat sau de guvern.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite