Suedia va recunoaşte statul Palestina

Suedia va
recunoaşte statul Palestina

Premierul suedez Stefan Löfven FOTO Getty Images

Suedia va recunoaşte „statul Palestina”, a anunţat vineri premierul Stefan Löfven, care a subliniat că soluţia conflictului israeliano-palestinian trece prin crearea a doua state, potrivit AFP.

Ştiri pe aceeaşi temă

„O soluţie cu două state presupune o recunoaştere reciprocă şi voinţa unei coexistenţe paşnice. De aceea Suedia va recunoaşte statul Palestina”, a declarat Löfven într-un discurs. Acest lucru ar trebui să aibă loc cu respectarea „exigenţelor legitime atât ale palestinienilor, cât şi ale israelienilor, cu privire la autodeterminarea lor şi la securitatea lor”.

Această declaraţie vine în contextul formării unui nou Guvern, format vineri. În acest Guvern social-democraţii s-au aliat cu Verzii, cele două partide fiind mai favorabile cauzei palestiniene decât precedentele. În plus, recunoaşterea Palestinei şi susţinerea „activă a efortului de reconciliere” se află printre priorităţile Partidului Social-Democrat care doreşte, de asemenea, ca „crimele de război ale Israelului să fie examinate, iar ocupaţia (Fâşiei) Gaza ridicată”.

După anunţul făcut de premierul suedez, un oficial de la Casa Albă a afirmat că „o recunoaştere internaţională a statului Palestina” ar fi „prematură”. Astfel, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Jennifer Psaki, a reafirmat „sprijinul” Washingtonului pentru principiul unui „stat palestinian”, dar a  cerut ca acesta să fie negociat şi recunoscut de ambele părţi, cea israeliană şi cea palestiniană.

Ambasadorul părţii palestiniene în Suedia, Hala Hosni Fariz, a afirmat că decizia ţării scandinave reflectă „susţinerea istorică a guvernărilor suedeze a (n.r. principiului) libertăţii, a demnităţii şi drepturilor oamenilor“.    

Suedia a votat în favoarea acceptării Palestinei ca observator al Organizaţiei Naţiunilor Unite în 2012, statut care i-a fost acordat în urma susţinerii a unei majorităţi covârşitoare, chiar dacă Statele Unite şi alte câteva ţări s-au opus.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările