Suedia, ţara unde programul de şase ore de lucru ar putea fi posibil

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oraşul Gotenburg din Suedia ar putea deveni locul de desfăşurare al unui experiment inedit pe piaţa muncii, inspirat de modelul implementat de industriaşul american W.K. Kellogg. Autorităţile din Gotenburg intenţionează să reintroducă programul de şase ore de lucru, mai întâi printr-un proiect-pilot desfăşurat de-a lungul unui an.

În anii `30, antreprenorul american W.K. Kellogg s-a decis să schimbe regulile şi să pună în aplicare propriul model de dezvoltare. Aşa că a renunţat la cele trei ture de către opt de muncă şi a introdus patru ture a câte şase ore. Rezultatul a fost surprinzător: compania a angajat mai mulţi oameni, productivitatea a crescut, iar angajaţii munceau mai eficient, în ciuda faptului că se aflau în timpul Marii Depresiuni, relatează publicaţia „The Atlantic”.

Acelaşi experiment vrea să-l recreeze şi coaliţia aflată la conducerea oraşului Gotenburg, care a propus un proiect de un an prin care să formeze două grupuri de lucrători: primul va funcţiona după modelul celor şase ore de lucru, iar cel de-al doilea potrivit modelului cunoscut nouă, cel de opt ore. La finalul perioadei de probă ar trebui comparate informaţiile strânse, datele privind eficienţa, productivitatea, starea muncitorilor, concediile medicale ar trebui comparate pentru a descoperi cea mai eficientă şi profitabilă metodă.

Însă în ciuda argumentelor pozitive, există şi sceptici, o parte din ei acuzând puterea că propunerea este doar o manevră electorală, pusă în scenă cu puţin timp înainte de alegeri, iar ceilalţi susţin că noul model ar presupune şi mai multe cheltuieli. Această dezbatere nu este nouă în Suedia, chiar premierul Fredrik Reinfeldt, lider al Partidului Moderat, a declarat în ianuarie că propunerea partidului Liberal ar costa Suedia mai mult de un miliard de dolari, în cazul în care ar fi implementată la scară largă, şi ar arunca economia ţării direct în recesiune.

„Ţările moderne scurtează orele de lucru pe săptămână”, i-a răspuns Jonas Sjöstedt, liderul Partidului de Stânga. „Nu ar vrea premierul să fie îndeajuns de curajos încât să ne întoarcem la perioada veche cu zece ore de muncă pe zi şi şase zile lucrate pe săptămână?”, a continuat liderul opoziţiei.

În prezent, legislaţia suedeză prevede 40 de ore de lucru pe săptămână, însă majoritatea programelor de lucru sunt stabilite prin contracte colective, notează „The Atlantic”.

Această dezbatere a scos la iveală probleme mai complexe, cum ar fi relaţia între orele lucrate şi productivitate, la care trebuie să adăugăm şi factorii legaţi de sănătatea şi starea generală a angajaţilor. Experţii atrag atenţia că a lucra mai mult nu înseamnă neapărat şi mai eficient, ceea ce este nu mai puţin valabil şi pentru programul redus de muncă.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite