Suedia nu se teme de reacţia Rusiei în cazul aderării la NATO. „Suntem pregătiţi să facem faţă”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Steagul Suediei la Stockholm FOTO EPA-EFE
Steagul Suediei la Stockholm FOTO EPA-EFE

Aderarea Suediei la NATO ar avea un efect benefic pentru ţările din zona Mării Baltice şi va descuraja apariţia unor conflicte în nordul Europei, se arată într-un document oficial.

Un raport oficial a publicat vineri, 13 mai, la Stockholm, la o zi după ce Finlanda s-a angajat să solicite aderarea la NATO.

Conform documentului, realizat de guvern şi de partidele parlamentare, „apartenenţa Suediei la NATO va înălţa pragul în faţa conflictelor militare, având astfel un efect de descurajare în nordul Europei", arată Agerpres.

Ministrul de Externe din Suedia, Ann Linde, a declarat că ţara sa nu va suferi un atac militar „convenţional ca reacţie la o eventuală candidatură la NATO”.

Potrivit acestuia, dacă rămâne singura ţară nordică sau baltică ce nu face parte din NATO, Suedia va fi mai vulnerabilă în faţa unui atac.

Raportul notează însă că Rusia poate reacţiona dacă Suedia solicită aderarea.

„Dacă Suedia alege să candideze la NATO, există riscul unei reacţii din partea Rusiei", a remarcat ministrul suedez al apărării Peter Hultqvist, adăugând: "Permiteţi-mi să spun că, într-un asemenea caz, suntem pregătiţi să facem faţă oricărui răspuns", scrie Agerpres.

Joi, preşedintele finlandez Sauli Niinisto şi premierul Sanna Marin au anunţat că Finlanda va cere aderarea la NATO "fără întârziere" şi este de aşteptat ca Suedia să-i urmeze exemplul, putând depune cererea chiar luni. 

Vă recomandăm şi: 

Finlanda este cu un picior în NATO. Rusia ameninţă cu războiul nuclear

Rusia a început să ameninţe deschis Suedia şi Finlanda

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite