Suedia este tot mai temătoare în faţa ameninţării Rusiei. Cheltuielile militare cresc cu 40%

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Suedia îşi va creşte cheltuielile militare cu aproximativ 40% în următorii ani şi va urmări un program ambiţios de recrutare în vederea creşterii personalului înrolat în cadrul forţelor armate, în contextul unor tensiuni crescânde cu Rusia.

Chiar dacă nu este membră NATO, Suedia păstrează relaţii apropiate cu alianţa şi cu majoritatea statelor membre. Începând cu sfârşitul Războiului Rece, însă, armata Suediei a cunoscut o diminuare constantă atât din punct de vedere al finanţării, cât şi al personalului, guvernele căutând să economisească banii pentru a-i utiliza în diferite alte domenii de politici publice, relatează The Guardian. 

„Ne confruntăm cu o situaţie în care Rusia este pregătită să folosească mijloace militare pentru a-şi atince scopurile politice. În consecinţă, avem o nouă situaţie geopolitică de securitate cu care trebuie să ne confruntăm”, a declarat, joi, ministrul suedez al Apărării, Peter Hultgvist. Acesta a adăugat că măsurile propuse ar duce la creşterea bugetului militar al Suediei la 27,5 miliarde de coroane (aproximativ 3,1 miliarde de dolari) până în anul 2025.

Acţiunile recente ale Rusiei în regiunea Mării Baltice au determinat statul suedez să se angajeze pe repede înainte într-un program de reînarmare, cumpărând inclusiv rachete Patriot de la Statele Unite. Luna trecută, Stockholmul a criticat în termeni duri Moscova, după ce două nave de război aparţinând forţelor maritime ruse au intrat în apele teritoriale suedeze. În alte situaţii, Suedia s-a plâns că avioanele militare ale Rusiei se apropie periculos de mult de propriile avioane şi intră fără permisiune în spaţiul aerian suedez.

Planul Suediei pentru dotarea forţelor armate se va derula între 2021 şi 2025 - printre obiective, se numără creşterea personalului militar de la aproximativ 60,000 de persoane la 90,000 şi înfiinţarea unei noi brigăzi mecanizată cu artilerie de ultimă generaţie. Suplimentar, forţele maritime vor fi dotate cu un nou submarin (aducând numărul total la cinci) şi flota de corvete va fi modernizată. Mai mult, recrutarea obligatorie va fi extinsă de la 4,000 de persoane (2019) la 8,000 de persoane (până în 2025. Suedia a renunţat în 2010 la serviciul militar obligatoriu pentru toţi cetăţenii, dar a reintrodus o formă modificată a acestuia în 2017, doar o parte a populaţiei, atât bărbaţi, cât şi femei, putând fi obligată să se înroleze. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite