SUA trimit avioane de luptă în Germania: „Securitatea Europei este o prioritate pentru noi“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
12 avioane de luptă A-10 vor fi trimise de SUA la o bază aeriană din Germania FOTO airforce-technology.com
12 avioane de luptă A-10 vor fi trimise de SUA la o bază aeriană din Germania FOTO airforce-technology.com

Americanii au anunţat săptămâna această că 12 avioane de luptă A-10 Thunderbolt vor fi trimise la baza aeriana Spangdahlem din Germania, ca parte din „Operation Atlantic Resolve“, misiune care a fost formată după intervenţia Rusiei din Ucraina de anul trecut, anunţă CNN.

„Forţele Aeriene americane îşi măresc prezenţa în Europa pentru a reasigura aliaţii şi naţiunile partenere că securitatea europeană este o prioritate pentru noi“, a declarat locotenent-general Tom Jones, vicecomandant al Forţelor Aeriene SUA din Europa şi Africa.

În afară de baza din Germania, avioanele A-10 vor fi detaşate mai departe în alte naţiuni din Europa de est. 

Avionul A-10, cunoscut şi sub numele de „warthog“, a fost proiectat în anii '70 pentru a susţine trupele terestre din Europa împotriva tancurilor şi vehiculelor armate ale Uniunii Sovietice. Deşi avioanele pot transporta o varietate de bombe şi rachete, sunt cunoscute în special pentru arma Gatling, cu şapte ţevi, care poate trage aproape 4.000 de gloanţe pe minut, îndeajuns pentru a distruge un tanc. Avioanele sunt şi rezistente, pilotul fiind protejat de focul de la sol de o întăritură din titaniu.

Aceste capabilităţi ale A-10 au fost demonstrate cu succes în Irak, în Afganistan şi în Balcani.

Cele 12 avioane A-10, împreună cu 300 de soldaţi din baza aeriană Davis-Monthan din statul american Arizona vor sosi în Germania până la sfârşitul lunii februarie. Desfăşurarea avioanelor în celelalte locuri din Europa de est va dura aproximativ şase luni.

Avioanele A-10 nu au mai fost trimise în Europa din mai 2013, când 21 de avioane care erau la baza aeriană germană au fost aduse acasă, conchide CNN.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite