SUA îşi consolidează prezenţa într-un colţ tensionat al Europei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Grecia şi SUA FOTO SHUTTERSTOCK
Grecia şi SUA FOTO SHUTTERSTOCK

Grecia şi SUA şi-au reînnoit pactul de cooperare în domeniul apărării ce facilitează o expansiune a instalaţiilor americane în regiune aproape de graniţa cu Bulgaria şi Turcia şi permite o asistenţă mai rapidă a aliaţilor, ca şi o creştere a abilităţii NATO de a descuraja Rusia în Marea Neagră şi Balcanii de Vest, arată o analiză publicată în Insider.

Grecia şi SUA au prelungit în octombrie Pactul de Cooperare şi Apărare Reciprocă menit să adâncească relaţiile bilaterale în domeniul apărării într-un colţ tensionat al Europei.

Acest pact „evidenţiază importanţa geostrategică a Greciei în mod specific şi a Balcanilor şi Mediteranei estice în general. În contextul ‘competiţiei reînnoite a marilor puteri’ aceste regiuni au o importanţă tot mai mare. Grecia are de jucat un considerabil în Balcani, Mediterana de Est şi chiar privind spre nord spre ţările de la Marea Neagră”, a comentat pentru Insider Andrew Novo, cercetător la think-tankul Centrul pentru Analiză Politică Europeană.

Primele exerciţii prevăzute în pactul prelungit în octombrie şi intitulate Olympic Cooperation 21,ce au constat în manevre navale şi terestre, şi au avut loc în Marea Egee şi în Xanthi, s-au încheiat săptămâna trecută după zece zile.

Acordul „face de asemenea posibilă o prezenţă americană crescută în Grecia, ca şi expansiunea şi îmbunătăţirea facilităţilor existente”, a mai adăugat Novo. Printre acestea se remarcă facilităţile din oraşul portuar Alexandroupoli situat la extremitatea nordică a Mării Egee, în apropierea frontierelor cu Bulgaria şi Turcia. Conectat cu porturile de la Marea Neagră, Alexandroupoli capătă tot mai multă importanţă pentru securitatea energetică regională.

O îmbunătăţire a instalaţiilor din portul Alexandroupoli va facilita o deplasare mai rapidă a trupelor americane spre coastele sud-vestice şi vestice ale Mării Negre, ceea ce înseamnă o asistenţă sporită a aliaţilor din regiune, consolidând abilitatea NATO de a descuraja Rusia în Marea Neagră şi Balcani.

Alexandroupoli „joacă un rol major în ce priveşte obiectivele comune ale ţărilor noastre de sporire a securităţii energetice europene şi a stabilităţii regionale”, a declarat în cursul unei vizite în mai ambasadorul SUA în Grecia Geoffrey Pyatt.

Rusia şi-a manifestat recent îngrijorarea faţă de această prezenţă crescută a trupelor americane prin ministrul său de externe care a fost asigurat de omologul său grec că nu e menită ca o ameninţare la adresa ţării sale.

Turcia este la rândul său îngrijorată.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan s-a arătat consternat de desfăşurările trupelor americane la Alexandroupoli comentând în faţa presei că i-a pus în vedere preşedintelui american Joe Biden că „stabilirea unei baze americane acolo ne deranjează pe noi şi poporul nostru”.

Deşi teoretic alaţi NATO, Turcia şi Grecia au purtat mai multe războaie de-a lungul timpului şi au evitat la mustaţă un nou conflict în august 2020.

Atena şi Ankara au o relaţie conflictuală din cauza mai multor probleme între care ocuparea turcă a Ciprului de Nord, considerată ilegală din punctul de vedere al legislaţiei internaţionale, şi dispute legate de zonele de delimitare maritimă şi de transformarea migraţilor în arme de către Turcia.

Turcia are atitudine tot mai puternică de opoziţie faţă de alte state membre şi în special Fraţa care recent a semnat un pact de apărare cu Grecia.

Disputele Turciei cu vecinii săi şi NATO au loc în contextul în care se apropie de Rusia, stârnind îngrijorarea ţărilor din NATO, şi mai ales la Washington.

Relaţiile dintre ţările din Estul Mediteranei au fost afectate de descoperirea unor mari rezerve de gaze naturale în zonă.

Israelul, Cipru şi Grecia au ajuns anul trecut la un acord pentru crearea gazoductului EastMed ce va livra gaz din Israel şi Cipru către Grecia şi de aici în continuare către Europa. Proiectul este sprijinit de SUA ca un mijloc de reducere dependenţei europene de gazul rus.

În acelaşi timp aceste trei ţări efectuează exerciţii militare alături de Franţa, Egipt şi Emiratele Arabe, toate aceste şase ţări având relaţii încordate cu Turcia care consideră această coaliţie opusă ei.

Rusia este şi ea activă în regiune după ce a repus în funcţiune în 2013 Al 5- lea Escadron Operaţional pentru a sprijini operaţiunile sale din Siria.Totodată Rusia a investit masiv în baza sa navală din Tartus, Siria.

„Adăugarea de potenţiale noi locaţii pentru baze a fost parte din negocieri şi ar putea fi ceva ce Grecia şi Statele Unite examinează din nou”, a spus Novo.

Acordul semnalează importanţa pe care SUA o acordă situării strategice a Greciei şi relaţiei acesteia cu Grecia, arată analiza Insider.

Ministrul grec de externe Nikos Dendias a subliniat că pactul de apărare cu Franţa consolidează aripa europeană a NATO, relatează Greek Reporter.

„Acest acord va contribui la consolidarea apărării noastre. Dar şi la consolidarea pilonului european al NATO, care este foarte, foarte important, şi la o împărţire mai echitabilă a sarcinilor între cele două maluri ale Atlanticului, deoarece Grecia este şi va rămâne un aliat pe deplin devotat al NATO.

Ne vom strădui să consolidăm relaţiile dintre Uniunea Europeană şi Statele Unite, precum şi dintre Uniunea Europeană şi NATO, ca parte a contribuţiei noastre la consolidarea legăturii transatlantice, care este piatra de temelie a politicii noastre externe”.

Prelungirea pactului de cooperare între Grecia şi SUA vine la o săptămână după ce Parlamentul Greciei a ratificat un pact cu Franţa care prevede achiziţia trei fregate franceze care vor fi livrate în 2025 şi 2026. Acesta include şi cooperarea în materie de securitate între cele două ţări, o mişcare salutată de ambele părţi ca un pas spre autonomia strategică europeană.

Premierul grec Kyriakos Mitsotakis a subliniat că acordul include asistenţă reciprocă de apărare în cazul unui atac din partea unei alte ţări referindu-se la „casus belli” declarat de Adunarea Naţională a Turciei în 1995.

Euractiv: Bătălia pentru Mediterana relevă iluzia autonomiei strategice a UE

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite