SUA bagă 200 de milioane de dolari în bazele aeriene est-europene INFOGRAFIE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Avioanele americane F-16 s-au acomodat uşor la Baza aeriană Câmpia Turzii, dar pentru puternicele F-22 aceasta trebuie modernizată
Avioanele americane F-16 s-au acomodat uşor la Baza aeriană Câmpia Turzii, dar pentru puternicele F-22 aceasta trebuie modernizată

În încercarea de a descuraja agresiunea rusă, Statele Unite ale Americii intenţionează să facă în următorul an noi investiţii pentru modernizarea unor baze aeriene din Europa, printre care şi cea din Câmpia Turzii.

Statele Unite plănuiesc să cheltuiască 214,2 milioane de dolari pentru a construi şi moderniza structuri militare americane aflate în baze aeriene din Europa de Est, dar şi din Europa de Nord, în cadrul unei iniţiative privind descurajarea ameninţării ruse. 

Potrivit Actului de autorizare a apărării naţionale pentru anul fiscal 2018, semnat pe data de 12 decembrie de preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, secretarul Forţelor Aeriene americane a primit autorizaţia necesară în vederea achiziţionării de teren şi pentru construirea de instalaţii în afara SUA, în Estonia, Letonia, Slovacia, România, Ungaria, Luxemburg, Islanda şi Norvegia, scrie „Air Force Times“.

Astfel, la baza aeriană din Câmpia Turzii vor fi făcute investiţii de 2,95 de milioane de dolari, în timp ce pentru baza Kecskemet din Ungaria este alocată o sumă de 55,4 milioane de dolari. În cazul Slovaciei, sunt prevăzute 22 de milioane de dolari pentru aeroportul Sliac şi 24 pentru baza aeriană Malacky.

Aceste fonduri sunt alocate în cadrul European Deterrence Initiative (EDI, Iniţiativa europeană de descurajare), care a fost demarată  la numai câteva luni după anexarea peninsulei ucrainene Crimeea de către Rusia şi izbucnirea violenţelor în estul Ucrainei, aminteşte sursa citată.

„În contextul în care continuăm să ne ocupăm de mediul dinamic de securitate din Europa, fondurile EDI ne sporesc capacităţile de descurajare şi apărare în faţa agresiunii ruse“, se arată într-un document EDI. „În plus, aceste investiţii semnificative vor dinamiza pe mai departe sprijinul SUA pentru apărarea colectivă a aliaţilor noştri NATO, dar vor spori şi securitatea şi capacitatea partenerilor SUA“, se adaugă în respectivul act. 

Echipament de ultimă generaţie

Unele dintre aceste baze aeriene din Europa ar urma să găzduiască temporar avioane de luptă de ultimă generaţie invizibile pentru radar precum F-22 Raptor şi F-35 Strike Fighter, dar şi alte echipamente de recunoaştere care ar putea fi folosite pentru a da de urma submarinelor ruseşti din Marea Nordului şi Marea Baltică, adaugă „Air Force Times“. 

Un purtător de cuvânt al Comandamentului forţelor SUA în Europa - maiorul Juan Martinez - a explicat că nu se pot oferi „detalii specifice cu privire la viitoarele operaţiuni şi locaţii“, însă Statele Unite „caută în mod constant oportunităţi pentru ca aparatele de zbor de a cincea generaţie să efectueze antrenamente cu aliaţii şi partenerii (SUA) în teatrele europene“.

Potrivit „Foreign Policy“, la staţia naval-aeriană Keflavik din Islanda se vor investi peste 14 milioane de dolari pentru construirea unor hangare care să poată adăposti avioane de supraveghere maritimă şi luptă antisubmarin P-8 Poseidon. 

Juan Martinez a ţinut să precizeze pentru „Military Times“ că deşi Statele Unite alocă sume însemnate pentru modernizarea acestor baze aeriene din Europa, nu intenţionează să desfăşoare permanent trupe în cadrul lor.

Purtătorul de cuvânt al Comandamentului forţelor SUA în Europa a subliniat că bazele vor servi drept centre de rotaţie în care trupele americane pot veni şi din care pot pleca, în funcţie de necesităţi.

INFOGRAFIE baze aeriene EDI
Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite