UPDATE SUA avertizează Rusia să aplice acordul de la Geneva, în cel mai scurt timp

UPDATE SUA avertizează Rusia să aplice acordul de la Geneva, în cel mai scurt timp

Joe Biden a sosit luni la Kiev

„Rusia are la dispoziţie câteva zile, nu săptămâni“, pentru a se conforma acordului internaţional de la Geneva, menit să detensioneze criza ucraineană, a declarat cu multă fermitate vicepreşedintele SUA, Joe Biden, aflat într-o vizită de două zile la Kiev.

UPDATE 15.45 „Noi am fost foarte clari: Rusia riscă să sufere costuri suplimentare şi să se izoleze şi mai mult", a declarat Biden într-o conferinţă de presă organizată la Kiev alături de premierul interimar al Ucrainei, Arseni Iaţeniuk.

„A venit vremea să începem să discutăm şi să acţionăm. (...) Vrem să vedem măsuri concrete", a insistat vicepreşedintele Statelor Unite.

„Există oameni care vor fărâmiţarea Ucrainei. Statele Unite rămân alături de poporul ucrainean şi de o Ucraină unită", a subliniat Biden.

„Statele Unite nu vor recunoaşte niciodată anexarea Crimeei de către Rusia. Nicio naţiune nu are dreptul să ia teritoriul altei ţări", a insistat Biden.


UPDATE 14.20 Rusia trebuie să îşi retragă trupele de la frontierele Ucrainei şi să înceteze susţinerea „indivizilor cu cagule" din regiunile ucrainene, în caz contrar riscă să se izoleze şi mai mult pe scena internaţională, afirmă vicepreşedintele Statelor Unite, Joseph Biden, citat de AFP.

„Noi am fost foarte clari: Rusia riscă să sufere costuri suplimentare şi să se izoleze şi mai mult", a declarat Biden într-o conferinţă de presă organizată la Kiev alături de premierul interimar al Ucrainei, Arseni Iaţeniuk.

„A venit vremea să începem să discutăm şi să acţionăm. (...) Vrem să vedem măsuri concrete", a insistat vicepreşedintele Statelor Unite.

Joe Biden a apreciat că alegerile prezidenţiale prevăzute pentru 25 mai „vor reprezenta cel mai important scrutin din istoria Ucrainei".

„Vă confruntaţi cu probleme foarte dificile şi cu ameninţări umilitoare, dar aveţi posibilitatea de a crea o Ucraină unită", a afirmat vicepreşedintele american.


Biden a reconfirmat susţinerea Statelor Unite faţă de autorităţile interimare din Ucraina, care depun eforturi pentru a contracara mişcările separatiste din estul ţării, fără a recurge la forţa armată.

De cealaltă parte, Federaţia Rusă a acuzat autorităţile de la Kiev de încălcarea „flagrantă“ a pactului de la Geneva şi a anunţat că nu va rămâne pasivă la provocările ucrainenilor.

Joe Biden, cel mai important oficial american care vizitează Ucraina în timpul conflictului cu Rusia, se întâlneşte astăzi cu oficiali guvernamentali la Kiev, inclusiv cu premierul Arseni Iaţeniuk şi preşedintele interimar Oleksandr Turcinov. Vicepreşedintele american va anunţa suportul tehnic pe care îl va acorda Washingtonul autorităţilor de la Kiev pentru ca acestea să ducă la bun sfârşit o serie de reforme economice şi în domeniul energiei.

Vizita lui Joe Biden apare la câteva zile după ce SUA, Rusia, UE şi Ucraina au semnat un acord la Geneva care cere Moscovei să îşi folosească influenţa pentru a le cere separatiştilor pro-ruşi să elibereze clădirile ocupate şi să depună armele. Cu toate acestea, din punctul de vedere al ministrului de Externe rus autorităţile de la Kiev trebuie să înceteze provocările şi să dezarmeze grupările ilegale.

Statele Unite au oferit publicităţii fotografii care demonstrează că trupele separtiste din estul Ucrainei fac parte din forţele speciale ruse. Casa Albă a denunţat implicarea şi susţinerea oferită de Moscova separatiştilor, susţinând că alimentează tensiunile în Ucraina.

 Kremlinul a negat vehement orice implicare în estul Ucrainei, în mod asemănător cu situaţia din Crimeea. Preşedintele Putin a recunoscut pentru prima oară de la începutul crizei ucrainene că forţele ruse au fost prezente în peninsula Crimeea, pentru a menţine pace, fapt negat anterior.

O delegaţie OSCE se află la Slaviansk pentru a discuta cu militanţii pro-ruşi, care ocupă principalele sedii ale administraţiei locale din oraş. 

Citeşte şi:

UPDATE Un atac în Slaviansk ameninţă armistiţiul fragil de Paşte. Separatiştii proruşi ameninţă că îl vor împuşca pe ministrul ucrainean de Interne

Cinci persoane, dintre care trei militanţi proruşi, au fost ucise duminică dimineaţa într-un atac armat în apropiere de Slaviansk, în estul Ucrainei, a declarat un reprezentant local al separatiştilor pentru jurnalişti, relatează „The Guardian“. Premierul interimar ucrainean Arsenîi Iaţeniuk îl acuză pe preşedintele rus că încearcă să „restabilească Uniunea Sovietică“, în timp ce diplomaţia rusă se arată „indignată“ de atacul comis.

Cum au deteriorat acţiunile SUA relaţia cu Vladimir Putin: demonizarea liderului rus reflectă eşecul oficialilor americani de a recunoaşte puterea Rusiei

Relaţia dintre Rusia şi Statele Unite ale Americii a fost una presărată cu suişuri şi coborâşuri, dar acţiunile Statelor Unite, unele intenţionate, altele nu, au fost cele care au condus la o reacţie exagerată a lui Vladimir Putin, după cum se arată într-o analiză realizată de jurnaliştii David Rohde şi Arshad Mohammed, de la Reuters.
 
 
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat, sâmbătă, că relaţia dintre ţara sa şi Occident poate fi îmbunătăţită, dar asta depinde în special de Occident, relatează Reuters.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: