UPDATE SUA, după anunţul Rusiei cu privire la retragerea trupelor de la graniţa cu Ucraina: „Am auzit vorbe, să vedem fapte”. Reacţia UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Washingtonul a îndemnat în ultimele zile Moscova să pună capăt acţiunilor destabilizatoare de la graniţa cu Ucraina FOTO Arhivă
Washingtonul a îndemnat în ultimele zile Moscova să pună capăt acţiunilor destabilizatoare de la graniţa cu Ucraina FOTO Arhivă

Statele Unite continuă să „supravegheze foarte îndeaproape” situaţia la frontiera dintre Rusia şi Ucraina, cu toate că Moscova a anunţat că a ordonat trupelor pe care le-a desfăşurat în regiune să se întoarcă în baze, avertizează Departamentul de Stat, potrivit Reuters.

După săptămâni de tensiuni din cauza comasării a zeci de mii de militari la frontiera ruso-ucraineană, armata rusă a anunţat joi că trupele desfăşurate în sudul şi vestul Rusiei se întorc în baze începând de vineri.

Washingtonul, care îndeamnă Moscova să pună capăt activităţilor sale provocatoare la frontiera cu Ucraina, aşteaptă să constate retragerea efectivă a trupelor ruse, a anunţat diplomaţia americană.

„Am auzit vorbe. Aşteptăm să vedem fapte”, a declarat Ned Price, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat.

„Din câte ştim noi, este un simplu anunţ. De aceea vom continua să supraveghem acest lucru foarte îndeaproape”, a subliniat el.

Pe de altă parte, Comisia Europeană (CE) a anunţat că va monitoriza îndeaproape planificata retragere a trupelor şi echipamentelor militare ruse comasate recent la frontiera cu Ucraina şi în Crimeea anexată.

„Ceea ce contează pentru Uniunea Europeană este ceea ce se va întâmpla pe teren începând de astăzi”, a declarat reprezentantul CE.

El i-a cerut Moscovei să revină asupra deciziei de a închide anumite zone ale Mării Negre până la 31 octombrie şi de a restricţiona accesul în spaţiul aerian deasupra Crimeeei, numind această măsură drept încă o încălcare a dreptului internaţional capabilă să destabilizeze regiunea.

„UE îşi reafirmă sprijinul ferm pentru independenţa, suveranitatea şi integritatea teritorială ale Ucrainei în interiorul frontierelor sale recunoscute internaţional”, a subliniat purtătorul de cuvânt al CE.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite