Studiu. Propunerea unor cercetători europeni pentru încetinirea noului coronavirus şi menţinerea activităţii economice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO EPA-EFE
FOTO EPA-EFE

Într-un studiu finanţat şi publicat miercuri de UE, un grup de cercetători din nouă ţări formulează o nouă recomandare pentru combaterea pandemiei de covid-19.

După simularea impactului avut de strategiile de izolare aplicate în 16 ţări europene, cercetătorii vin cu o nouă propunere: o perioadă de 50 de zile de izolare strictă, urmată de o perioadă de 30 de zile de relaxare. În opinia lor, această metodă este cea mai eficientă pentru reducerea numărului de decese de covid-19 şi menţinerea activităţii economice la un nivel optim.

Potrivit studiului, în cazul unei astfel de măsuri, rata de propagare a noului coronavirus ar scădea la 0,5%, iar serviciile de terapie intensivă s-ar menţine în limitele capacităţilor naţionale ale tuturor ţărilor vizate. Totuşi, având în vedere că un număr mare de persoane ar rămâne expuse noul coronavirus odată cu ieşirea din izolare, pandemia s-ar prelungi la 18 luni. În schimb, numărul deceselor de covid-19 s-ar reduce considerabil, la puţin peste 130.000 în cele 16 ţări.

În cazul unei relaxări totale, inclusiv cu renunţarea la recomandarea de păstrare a distanţei sociale, aşa cum se încearcă în prezent în multe ţări, numărul deceselor ar ajunge la 7,8 milioane în cele 16 ţări incluse în analiză, serviciile de terapie intensivă ar fi depăşite, iar durata pandemiei ar creşte considerabil.

Perspectiva unui al doilea val de infecţie cu noul coronavirus în toată Europa nu mai este o teorie îndepărtată, spune directorul agenţiei UE însărcinată să consilieze guvernele cu privire la controlul bolii, potrivit „The Guardian”.

„Întrebarea este când şi cât de mare va fi acest val. Aceasta este întrebarea din punctul meu de vedere”, a declarat Andrea Ammon.

„Analizând caracteristicile virusului, analizând ce rezultă acum din diferite ţări din punct de vedere al imunităţii populaţiei - ceea ce nu este chiar atât de interesant, între 2% şi 14%, care lasă încă 85% până la 90% din populaţie susceptibilă - virusul este în jurul nostru, circulând mult mai mult decât în ianuarie şi februarie... Nu vreau să creez o imagine apocaliptică, dar cred că trebuie să fim realişti. Nu este momentul să vă relaxaţi complet”, a precizat oficialul european.

Potrivit lui, apogeul infecţiilor de coronavirus în Europa a fost înregistrat la 2 mai.

Marea Britanie are cel mai mare număr de decese de covid-19 din Europa, cu 35.341, urmată de Italia (32.169) şi Franţa (28.022).

Numărul cazurilor de infectare cu noul coronavirus confirmate la nivel mondial a ajuns la aproximativ 5 milioane, iar cel al deceselor a depăşit 328.000, potrivit unor date ale Universităţii Johns Hopkins.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite