Oamenii care trăiesc în Germania continuă să aibă o părere bună despre societatea multiculturală din această ţară. Aceasta este concluzia unui studiu publicat de Consiliul de Experţi al Fundaţiilor Germane pentru Integrare şi Migraţie (SVR).
 

„Barometrul Integrării pe 2018“ este primul studiu reprezentativ publicat pe această temă de la aşa-numita criză a refugiaţilor din 2015, în timpul căreia sute de mii de persoane şi-au părăsit ţările răvăşite de război şi sărăcie şi au găsit refugiu în Europa.

Studiul a descoperit, surprinzător pentru unii, că cei mai mulţi germani sunt în continuare mulţumiţi de viaţa lor alături de cetăţenii germani şi imigranţi deopotrivă. Aceasta în ciuda relatărilor preponderent negative privind refugiaţii şi politica privind migraţia.

Principalele concluzii

Aproape 64% de localnici, persoane descrise drept germani fără origini străine, văd cu ochi buni actuala situaţie privind integrarea din societatea germană. Numărul lor este marginal mai mic decât în 2015, când 65,4% erau de această părere. Rezidenţii cu origini străine sunt şi mai optimişti: aproape 69 de procente dintre ei consideră pozitivă starea integrării în Republica Federală.

Studiul a observat diferenţe de opinie între germanii din vest şi cei din est: 66% dintre germanii din vest sunt mulţumiţi de statutul imigrării, pe când în landurile din fostul RDG satisfăcuţi cu actuala situaţie ar fi doar 55% dintre cei intervievaţi.

Cercetarea a relevat că părerile mai proaste despre imigraţie şi integrare se întâlnesc în regiunile germane unde trăiesc cei mai puţini migranţi, de exemplu în landurile estice.

De asemenea, bărbaţii sunt mai critici decât femeile când vine vorba de politica privind integrarea.

Educaţia ar putea fi soluţia la tensiunile actuale

Cercetătorii au descoperit că scepticismul faţă de imigranţi se reduce atunci când localnicii au mai mult „contact personal“ cu aceştia.

„Experienţele din viaţa de zi cu zi sunt mult mai bune decât se sugerează în relatările mass-media“, au notat autorii studiului.

Responsabila federală pentru integrare, Annette Widmann-Mauz, a apreciat că rezultatele studiului sunt „un semn bun“ şi că este important să fie sprijinite şcolile şi celelalte instituţii unde oamenii au oportunităţi sporite de a intra în contact cu vecinii lor. Responsabila a remarcat că atitudinile faţă de integrare sunt cele mai bune „acolo unde membrii comunităţilor au contacte directe, în cercurile de prieteni sau la serviciu.“


Cei mai mulţi germani sunt dispuşi să-i ajute pe refugiaţi: atitudinea faţă de refugiaţi este majoritar pozitivă atât în rândul etnicilor germani, cât şi în rândul rezidenţilor cu origini străine. Cam 60% dintre localnicii germani sprijină preluarea de refugiaţi, inclusiv în cazul în care Germania ar rămâne singura ţară din UE care ar mai primi astfel de solicitanţi de azil. Cu toate acestea, majoritatea germanilor consideră că numărul nou-veniţilor ar trebui limitat.

Dezbatere polarizantă

Rezultatele acestui ultim „Barometru al Integrării“ vin după recentele incidente violente care au avut loc în oraşe din estul Germaniei, la Chemnitz şi Köthen. Acolo, doi cetăţeni germani au fost ucişi de persoane cu statut de refugiaţi, incidente care au generat proteste şi violenţe secundare. 

Deşi tema migranţilor şi refugiaţilor domină relatările presei germane şi politica recentă a guvernului de la Berlin, germanii se declară, potrivit sondajelor de opinie, mult mai preocupaţi de subiecte precum pensiile, preţurile tot mai mari la case şi chirii, starea educaţiei şi a infrastructurii.

Articol publicat pe portalul Deutsche Welle