Stratfor: Victoria lui Orban va amplifica fricţiunile cu ţările în care se află minorităţi maghiare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul maghiar Viktor Orban
Premierul maghiar Viktor Orban

Euroscepticismul e sănătos tun în Ungaria, unul dintre cei mai puternici oponenţi ai federalizării Uniunii Europene. Succesul partidului eurosceptic Fidesz în alegerile generale arată că mulţi maghiari susţin poziţia partidului, iar acest rezultat „va încuraja guvernul să-şi continue politicile, rămânând critic faţă de integrarea europeană şi tot mai izolat de partenerii din Europa de Vest, scrie Stratfor.

În plus, ascensiunea sentimentelor naţionaliste poate amplifica tensiunile sociale din Ungaria, mai cu seamă în cazul unor minorităţi precum romii, care constituie aproximativ 3% din populaţia ţării. Iar fricţiunile cu ţările vecine în care se află minorităţi maghiare, cum sunt Slovacia şi România, ar putea lua amploare, avertizează Stratfor.

Victoria Fidesz arată că partidele eurosceptice şi anti-imigraţie pot câştiga în continuare alegeri în statele membre ale UE şi vor exacerba diviziunile din cadrul blocului comunitar. Partide cu mesaje asemănătoare, cum ar fi Frontul Naţional în Franţa şi Alternativa pentru Germania, au salutat victoria lui Orban.

Cu toate acestea, Ungaria este o ţară mică, cu un impact politic limitat asupra restului Uniunii Europene. Influenţa  Fidesz asupra comportamentului la vot în statele membre mai mari va fi, probabil, în cel mai bun caz modestă, susţine Stratfor.

Pe măsură ce Budapesta va continua pe calea politicilor sale actuale, ar putea deveni din ce în ce mai izolată de partenerii săi din Europa occidentală ca şi de principalele organisme de decizie ale Uniunii Europene. De exemplu, naţionalismul Ungariei ar face Bruxelles-ul să nu mai continue să-i furnizeze fondurile europene de care are nevoie. 

Următorul buget multianual al UE va fi pus în aplicare în 2021, iar Comisia Europeană şi statele membre precum Germania au sugerat că viitoarele fonduri  vor fi legate de respectarea normelor şi principiilor UE. Or banii proveniţi de la UE au fost cruciali pentru creşterea economică robustă a Ungariei în ultimul deceniu şi jumătate. Economia Ungariei poate fi afectată dacă Bruxelles-ul decide să-i taie accesul la fondurile structurale şi pentru agricultură din cauza unei cooperări deficitare, avertizează Stratfor.

Pieţele s-au adaptat la stilul de guvernare conflictual al Fidesz, dar politici sale care extind controlul guvernamental asupra instituţiilor politice şi economice pot ameninţa accesul Ungariei la investiţiile străine directe, afectând creşterea economică a ţării. În plus, populaţia îmbătrânită, rata scăzută a natalităţii şi rata ridicată a emigraţiei ar putea conduce la o penurie de forţă de muncă, punând presiune asupra sistemului de pensii şi de sănătate din ţară.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite