Stratfor: Moldova trebuie ajutată rapid. Cele trei pericole sunt pro-ruşii din Bălţi, Găgăuzia şi Transnistria

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Republica Moldova a semnat acordul de asociere cu Uniunea Europeană  FOTO Shutterstock
Republica Moldova a semnat acordul de asociere cu Uniunea Europeană  FOTO Shutterstock

Republica Moldova trebuie ajutată rapid de către Occident pentru a contracara acţiunile Federaţiei Ruse, căci articolul 5 din tratatul NATO nu protejează pe nimeni de dependenţa de gazele ruseşti sau de activităţile subversive, precum spionaj, cumpărare de bănci sau alte active strategice, ori control indirect asupra media, scrie analistul Robert Kaplan de la Stratfor.

Într-o analiză publicată pe site-ul agenţiei de analize geostrategice Stratfor, Robert Kaplan îl citează pe preşedintele Traian Băsescu, care i-ar fi arătat pe o hartă cum vecinii României, Bulgaria şi Ungaria, sunt dependenţi de gazul rusesc. De asemenea, el scrie că Iulian Fota, consilier prezindenţial pe probleme de securitate, crede că preşedintele rus Vladimir Putin va acţiona neconvenţional, luptând pentru inimile şi minţile populaţiilor din fostele state sovietice, astfel încât să le destabilizeze din interior.

Analistul descrie cum casele din Basarabia sunt mai sărăcăcioase, la fel cum erau cele din România cu o generaţie în urmă, dar că sunt conectate la conducte de gaze venite din Siberia, astfel că acolo calitatea vieţii oamenilor depinde de Rusia.

De asemenea, premierul Iurie Leancă admite, în articolul lui Kaplan, că identitatea Moldovei este cumva o problemă din cauza grupurilor etnice puternice rus, ucrainean, bulgar şi turc, dar şi a majorităţii române, care a fost nevoită să utilizeze alfabetul chirilic până la sfârşitul Războiului Rece.

Kaplan enumeră trei pericole pentru stat.

Bălţi ar putea deveni un „Doneţk al Moldovei“. Din cauza sentimentului pro-rus oamenii se tem că diviziunea etnică va aduce în oraş acelaşi gen de probleme ca în estul Ucrainei, un „Doneţk al Moldovei“. El citează un politician rus din Bălţi care spune că suportul pentru Putin nu este comunism în sine, ci o alegere raţională, deoarece oamenii nu-şi permit ca Rusia să oprească livrările de gaze sau să nu mai cumpere produsele lor agricole.

Comrat – capitala Găgăuziei. Aceasta este văzută ca „a cincea coloană“ pe care Putin o poate folosi pentru a destabiliza Moldova. Găgăuzii sunt etnici turci dar care vorbesc rusa şi sunt ortodocşi. Pe teritoriul Moldovei există în jur de 160.000 de găgăuzi, iar alţi 40.000 trăiesc pe partea cealaltă a graniţei, în Ucraina. Un politician local îi spune lui Kaplan că există planuri pentru crearea unui „Găgăuzii Mari“, dacă Moldova sau Ucraina sunt slăbite sau intră în colaps. 

Transnistria – un paradis tulbure al contrabandiştilor. Aceasta este o „aşchie“ de pe teritoriul de est al Nistrului, care s-a desprins de Moldova după un război scurt la începutul anilor ’90 şi un model pe care Putin l-ar dori replicat în estul Ucrainei.

Geostrategul american conchide că „Rusia este o realitate, iar Vestul este un concept geopolitic“.

„Costuri umane incalculabile“

El compară Republica Moldova cu Iugoslavia anilor 1980, urmată de violenţele etnice din anii 1990. Kaplan spune că există „costuri umane incalculabile ale inacţiunii Vestului“, şi că statele occidentale trebuie să acţioneze de o manieră integrată, oferind ajutor atât politic, cât şi economic, în domeniul contrainformaţiilor şi altele pentru a contracara ceea ce fac acum ruşii.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite