Statul Islamic a difuzat două înregistrări video în care avertizează că atacurile teroriste de la Bruxelles sunt doar începutul

Statul Islamic a difuzat două înregistrări video în care avertizează că
atacurile teroriste de la Bruxelles sunt doar începutul

Combatant al Statului Islamic FOTO The Daily Telegraph

Organizaţia jihadistă Statul Islamic (SI) a difuzat vineri două înregistrări video în care avertizează că atacurile teroriste de la Bruxelles „sunt doar începutul coşmarului“ în Europa, transmite sâmbătă agenţia de presă China Nouă.

Ştiri pe aceeaşi temă

Cele două înregistrări video au fost trimise ziarului belgian „Le Soir“, iar în ele apar doi militanţi radicali care le cer guvernelor occidentale să-şi retragă trupele din Siria şi Irak, precizează China Nouă, care citează postul belgian RTBF.

„Spuneţi-le să-şi retragă avioanele şi soldaţii şi veţi trăi în pace. Coşmarul abia a început. Ceea ce urmează este şi mai îngrozitor. Amintiţi-vă de mesajul meu de acum un an când am anunţat că vom ataca Parisul şi Bruxellesul. Am făcut acest lucru şi avem şi alte ţinte“, spune un militant jihadist care apare în înregistrările video.

O teorie lansată după atacurile teroriste din Bruxelles, soldate cu 31 de morţi, este că teroriştii ar fi plănuit să bombardeze iniţial centrale nucleare din Belgia.

Oficial european: Un atac cibernetic împotriva unei centrale nucleare, posibil „înainte de cinci ani“

Preluarea controlului asupra unei centrale nucleare de către o mişcare jihadistă ar putea deveni realitate în maxim cinici ani, a admis coordonatorul Uniunii Europene pentru combaterea terorismului, Gilles de Kerchove, în timp ce securitatea instalaţiilor nucleare belgiene este în centrul atenţiei după atacurile teroriste de marţi, relatează agenţia France-Presse, citată de Agerpres.

„Nu aş fi surprins ca, înainte de cinci ani, să existe încercări de a utiliza internetul pentru atentate“, inclusiv prin preluarea controlului asupra „centrului de gestionare a unei centrale nucleare, a unui centru de control aerian sau al căilor ferate“, a estimat el, într-un interviu pentru cotidianul „La Libre Belgique“.

„La un moment dat, va fi un tip“ în cadrul SI „cu doctorat în tehnologie care va fi capabil să intre în sistem“, a adăugat el.

Miniaturizarea explozibililor şi cunoştinţele avansate în biotehnologie pe care le au unii dintre combatanţii Statului Islamic constituie ameninţări reale pentru viitor, a avertizat responsabilul european, în opinia căruia ne-am putea trezi la un moment dat cu situaţia când un virus este dezvoltat „în bucătăria mamei“.

Cu toatea acestea, Kerchove a estimat că Departamentul belgian al Apărării este „destul de bun“ în materie de securitate cibernetică.

Presa belgiană a relatat vineri că o celulă teroristă din Bruxelles responsabilă de atentatele de marţi ar fi intenţionat să comită un atac armat pe străzile capitalei Belgiei, de tipul atacurilor din 13 noiembrie 2015 de la Paris, şi să fabrice o „bombă murdară“ radioactivă. Aceste concluzii rezultă după ce s-a aflat că cei doi fraţi El Bakraoui, care s-au aruncat în aer la Bruxelles, l-au supravegheat pe un „expert nuclear“ belgian, notează Agerpres.

În urma atacurilor teroriste de marţi de la Bruxelles, măsurile de securitate au fost consolidate la cele două centrale nucleare din Belgia.

Suspiciunile au sporit după ce un agent de securitate de la o centrală nucleară a fost ucis joi seara la Charleroi, iar legitimaţia sa de acces ar fi dispărut, potrivit publicaţiei „La Derniere Heure“. Parchetul belgian a negat informaţia privind pierderea legitimaţiei de acces a agentului de securitate ucis la două zile de la atentatele de la Bruxelles.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: