Statele Unite cer Rusiei să-şi retragă trupele din Georgia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Militari ruşi în Osetia de Sud FOTO Arhivă
Militari ruşi în Osetia de Sud FOTO Arhivă

Statele Unite au cerut marţi Rusiei să se retragă din Abhazia şi Osetia de Sud, cele două regiuni separatiste din Georgia cu o puternică prezenţă militară rusă şi a căror independenţă a fost recunoscută acum zece ani de puterea de la Moscova.

„Aceste regiuni fac parte din Georgia. Nu fac parte din Rusia“, a declarat purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat, Heather Nauert, citată de AFP.

„Statele Unite continuă să susţină suveranitatea Georgiei şi (...) integritatea sa teritorială în cadrul frontierelor recunoscute internaţional“, a adăugat ea.

„Statele Unite fac apel la Rusia să-şi retragă forţele până la poziţiile stabilite prin acordul de încetare a focului din 2008“, a insistat Nauert.

Moscova şi Tbilisi au de multă vreme opinii divergente asupra ambiţiilor fostei republici sovietice din Caucaz de a se alătura UE şi NATO, o eventualitate considerată de Rusia o încălcare periculoasă a zonei sale de influenţă.

În vara lui 2008, aceste tensiuni s-au transformat într-un război-fulger, atunci când armata rusă a intervenit pe teritoriul georgian pentru a veni în ajutorul micii regiuni separatiste proruse Osetia de Sud. Un acord de pace negociat de preşedintele francez de la acea vreme Nicolas Sarkozy a fost în cele din urmă încheiat şi trupele ruse s-au retras, dar Moscova a recunoscut independenţa regiunilor separatiste Osetia de Sud şi Abhazia, notează AFP.

Preşedintele Georgian Ghiorghi Margvelaşvili a condamnat marţi „ocupaţia“ rusă din ţara sa.

„Este vorba despre un război împotriva Georgiei, de o agresiune, de o ocupare şi o încălcare flagrantă a dreptului internaţional“, a declarat Margvelaşvili într-o reuniune cu miniştrii săi şi reprezentanţi din Letonia, Lituania, Polonia şi Ucraina.

„Apetitul agresorului nu a făcut decât să crească după invazie“, a subliniat el, referindu-se la Rusia.

Reacţii europene

Şi şefa diplomaţiei europene Federica Mogherini a denunţat, într-un comunicat, „prezenţa militară rusă din Abhazia şi Osetia de Sud“, calificând-o drept o „încălcare a dreptului internaţional“.

Ministrul german de Externe a catalogat, la rândul său, drept „inacceptabilă“ recunoaşterea de către Moscova a celor două teritorii.

Cum se apără Saakaşvili

Într-un text publicat luni pe site-ul postului de radio Ecoul Moscovei, preşedintele georgian de la acea vreme, Mihail Saakaşvili, a acuzat Rusia că a pregătit încă din 2006 un asalt contra Georgiei şi că a deplasat trupe la frontieră înaintea războiului, multiplicându-şi „provocările“ la adresa forţelor georgiene.

El a dat asigurări că ţara sa nu a avut nicio şansă în 2008 împotriva puternicului său vecin, însă a „dat un cap în gură“ Rusiei şi a „câştigat timp înainte ca membrii comunităţii internaţionale să se trezească“.

Premierul rus Dmitri Medvedev, care era preşedintele ţării sale în timpul războiului din vara lui 2008, a apărat, într-un interviu acordat ziarului Kommersant, recunoaşterea independenţei de către Moscova a Abhaziei şi Osetiei de Sud. În opinia sa, este „singura măsură posibilă“ în vederea „păstrării unei păci durabile şi stabilităţii în Caucazul de Sud“.

Pe de altă parte, el a avertizat că aderarea Georgiei la NATO ar putea declanşa „un conflict teribil“, cu consecinţe catastrofale.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite