Statele Unite nu abandonează Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vicepreşedintele american, Joe Biden, i-a asigurat pe europeni că angajamentul Washingtonului faţă de Europa rămâne neschimbat.


Prezent la cea de-a 49 Conferinţă pentru Securitate de la München, vicepreşedintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, a prezentat unele dintre priorităţile politicii externe ale preşedintelui Barack Obama, în faţa unora dintre cei mai importanţi lideri politici şi militari ai lumii. Cu acest prilej, Biden a reafirmat importanţa relaţiilor dintre SUA şi Europa. „Europa reprezintă piatra de temelie în angajamentul SUA cu restul lumii. O Europă puternică şi capabilă este în interesul Americii şi, aş putea adăuga, în interesul lumii“, a subliniat oficialul american.

Principala îngrijorare a Washingtonului este că aliaţii europeni riscă să piardă influenţa globală în cazul reducerilor suplimentare pentru Apărare, în special în situaţia în care China pare hotărâtă să devină o superputere militară. Biden a cerut ţărilor europene să „consolideze cooperarea“ cu Statele Unite pentru a asigura stabilitatea regiunii Asia-Pacific, lucru care „şi în interesul lor“.

Vicepreşedintele SUA a profitat de faptul că a traversat Atlanticul şi şi-a programat şi câteva întâlniri cu trei dintre cei mai puternici lideri europeni. Vineri s-a întâlnit, la Berlin, cu Angela Merkel, cancelarul Germaniei, astăzi va avea o întrevedere, la Paris, cu preşedintele Franţei, François Hollande, iar mâine va avea convorbiri cu premierul Marii Britanii, David Cameron.

RELAŢIILE RUSO-AMERICANE, ÎN REGRES

Dacă în urmă cu patru ani, vicepreşedintele Joe Biden propunea o „resetare“ a relaţiilor cu Rusia, acum numărul doi de la Casa Albă nu a ascuns „dificultăţile“ pe care le întâmplină SUA în dialogul cu Moscova. „Washingtonul continuă să susţină dezvoltarea relaţiilor de cooperare cu Rusia, în pofida unor serioase divergenţe“, a spus vicepreşedintele american.

„Nu dăm dovadă de naivitate în relaţiile bilaterale, dar nu suntem de acord cu absolut totul. De exemplu, nu vom recunoaşte niciodată independenţa Abhaziei şi Osetiei de Sud. Aceasta va fi poziţia noastră, pe care o vom menţine şi care, de fapt, nu s-a schimbat. Avem divergenţe serioase în ceea ce priveşte problema Siriei, scutul antirachetă, extinderea NATO, respectarea normelor democratice, dar şi în respectarea drepturilor omului, iar aceste divergenţe sunt reale. Continuăm însă să căutăm posibilităţi de cooperare“, a mai spus Joe Biden.

Dar picătura care a umplut paharul în deteriorarea relaţiilor ruso-americane a fost legea prin care cetăţenilor americani le sunt interzise adopţiile de copii ruşi, decizie despre care Putin spune că a luat-o drept represalii faţă de o nouă lege americană ce prevede sancţiuni pentru oficialii ruşi care încalcă drepturile omului.

Un mesaj din partea preşedintelui SUA, Barack Obama, conţinând idei şi propuneri privind cooperarea americano-rusă în materie de sistem antirachetă şi reducerea în continuare a armelor strategice, urmează să fie dus în februarie, la Moscova, de consilierul său pentru securitatea naţională, Tom Donilon, relatează postul de radio BFM. Cu toate acestea, mult anunţata vizită a liderului de la Casa Albă la Moscova, în această primăvară, nu va avea loc.

Despre importanţa relaţiilor americano-ruse, Zbigniew Brzezinski, fost consilier pe probleme de securitate naţională, în prezent membru în conducerea Centrului pentru Studii Strategice şi Internaţionale declară în „The New York Times“: „Este un sentiment de frustrare faptul că Putin şi ai lui pun în mod inutil piedici în relaţia ruso-americană.

„Nu vreau să spun prin asta că importanţa Rusiei trebuie minimizată sau că este irelevantă“, a precizat Brzezinski, dar „nu avem nevoie de ea pentru orice“. Chiar şi cel mai crucial rol al Rusiei în economia globală, de furnizor major de petrol şi gaze – în special către aliaţii Americii în Europa – e în declin, în condiţiile ascensiunii SUA drept producător major al gazelor de şist şi revenirea Irakului în poziţia de important producător de petrol, scrie publicaţia americană.

Întrevedere Biden – Corlăţean

Prezent la Conferinţa pentru Securitate de la München, ministrul român al Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, a avut o scurtă întrevedere cu vicepreşedintele SUA, Joe Biden. Ministrul Corlăţean l-a informat pe vicepreşedintele american despre stadiul procesului de operaţionalizare a sistemului de apărare antirachetă de la Deveselu. În acest context, şeful diplomaţiei române a exprimat interesul pentru ca această fază a proiectului sa fie marcată adecvat în relaţiile bilaterale, se arată într-un comunicat al MAE comunicat.
 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite