UPDATE Statele NATO au ajuns la un consens: noul şef al Alianţei va fi un norvegian

UPDATE Statele NATO au ajuns la un consens: noul şef al Alianţei va fi un norvegian

Jens Stoltenberg

Noul Secretar General al NATO va fi fostul premier norvegian Jens Stoltenberg, anunţă Reuters citând surse diplomatice.

Ştiri pe aceeaşi temă

UPDATE Fostul premier norvegian a fost ales Secretar General al Alianţei Nord-Atlantice, se arată într-un comunicat oficial trimis de NATO. 


„S-a ajuns la un consens privind candidatura lui Jens Stoltenberg", a declarat o sursă din cadrul NATO citată de Reuters.

Potrivit agenţiei, un anunţ oficial în acest sens va fi făcut în cadrul reuniunii miniştrilor de Externe ai statelor NATO, care va avea loc la Bruxelles între 1 şi 2 aprilie. Anders Fogh Rasmussen va elibera funcţia de Secretar General al NATO la data de 31 iulie, după şase ani de mandat.

Jens Stoltenberg a fost avut două mandate în funcţia de prim-ministru al Norvegiei din 2005 până în septembrie 2013, când partidul său a pierdut alegerile legislative. 

În timpul celui de-al doilea mandat, Stoltenberg a fost nevoit să gestioneze atacurile teroriste comise de Anders Behring Breivik, care s-au soldat cu moartea a 77 de persoane, un moment de cumpănă pentru naţiunea scandinavă.

Numirea noului Secretar General al NATO coincide cu schimbarea liderilor europeni de la Bruxelles, după alegerile electorale desfăşurate în cele 28 de state ale UE între 22 şi 25 mai.

În afară de noii preşedinţi ai Comisiei Europene şi Consiliului European, la nivelul UE se va numi şi un nou şef al diplomaţiei europene, responsabil cu politicile de securitate şi afacerile externe ale Europei, funcţie deţinută în prezent de Lady Catherine Ashton.

Alegerea unui oficial norvegian în fruntea Alianţei Nord-Atlantice pare surprinzătoare întrucât se vehicula că viitorul şef al NATO va fi ales din rândul statelor membre care au aderat în ultimele valuri, cu precădere naţiunile din Europa de Centrală şi de Est. 

Ministrul de Externe al Poloniei, Radoslaw Sikorski, era unul dintre favoriţii analiştilor, care preconizau şi nume precum Jose Manuel Barosso, actualul preşedinte al Comisiei Europene, sau Franco Frattini, fostul şef al diplomaţiei italiene.

Se pare însă că în acest caz Sikorski, considerat o revelaţie a diplomaţiei est-europene, s-ar putea mulţumi cu funcţia de Înalt Reprezentant al UE pentru politica de securitate şi afaceri externe.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările