Statele baltice ridică garduri la graniţele lor cu Rusia şi Belarus. Cum răspunde Kremlinul

Statele baltice ridică garduri la graniţele lor cu Rusia şi Belarus. Cum răspunde Kremlinul

FOTO The Moscow Times

Estonia, Letonia şi Lituania ridică garduri împotriva migranţilor la graniţele lor cu Belarus şi Rusia, potrivit publicaţiei spaniole ABC.

Ştiri pe aceeaşi temă

Gardurile sunt din sârmă ghimpată şi dotate cu echipamente video sofisticate, scrie ABC, notând că destinaţia lor este de a opri migraţia ilegală şi contrabanda.

Letonia, de exexmplu, a construit un gard înalt de doi metri de-a lungul celor 137 de kilometri ai graniţei sale cu Rusia şi se pregăteşte să înceapă o construcţie similară pe 120 kilometri de la graniţa cu Belarusul.

„Înainte se credea că migraţia era doar o problemă a ţărilor din sudul Europei, dar acum aceasta ne afectează şi pe noi“, a explicat demersul ministrul leton de Externe Edgars Rinkevics.

El a făcut referire la numărul tot mai mare de migranţi din Orientul Mijlociu şi Asia care caută rute alternative pentru a ajunge în Europa Occidentală, inclusiv prin nordul Europei.

„Un astfel de gard nu va opri tancurile sau militarii, dar va face mult mai dificilă trecerea ilegală a frontierei şi dă populaţiei noastre o anumită linişte şi senzaţia de securitate“, a adăugat ministrul lituanian de Interne Eimutis Misiunas.

Lituania va ridica un gard de sârmă pe o porţiune de 30 de kilometri de la graniţa sa cu enclava rusă Kaliningrad şi ia în calcul o construcţie similară la graniţa sa cu Belarusul, notează ABC, preluată de Agerpres în pagina eletronică.

Şi Estonia construieşte un gard la graniţa sa terestră cu Rusia, proiectul având termen de finalizare anul 2020.

Kremlinul critică însă aceste proiecte, apreciind că fac parte dintr-un „plan de război psihologic împotriva Rusiei“.

„Ar fi fost mai bine să cheltuiască banii pe altceva“, a spus pentru ABC Bogdan Bezpalko, un consilier din cadrul preşedinţiei Federaţiei Ruse.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: