Stars and Stripes: SUA trebuie să îşi amplifice patrulele aeriene şi maritime în regiunea Mării Negre

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Distrugătorul american USS Carney
Distrugătorul american USS Carney

Pentru a întări „potenţialul naval al membrilor şi aliaţilor NATO“, distrugătorul american USS Carney patrulează de vineri în Marea Neagră, ieri sosind în portul ucrainean Odesa, unde va rămâne până pe 11 ianuarie.

Distrugătorul american USS Carney DDG-64 a tras  la debarcaderul noului terminal de containere al portului Odesa şi a devenit prima navă NATO care vizitează oraşul ucrainean port la Marea Negră de la începutul anului. Nava va rămâne în port până pe 11 ianuarie.

Comandamentul Flotei a VI-a a SUA informează că scopul acestei vizite este "de a asigura siguranţa pe mare şi de a spori gradul de pregătire combinat şi potenţialul naval al membrilor şi aliaţilor NATO.

Distrugătorul USS Carney este a treia astfel de navă de luptă a SUA ce vine , din august, pentru a patrula în regiune.

În trecut, navele de război ale SUA  navigauu în Marea Neagră doar sporadic şi mai ales pentru exerciţii aliate. Dar distrugătoarele  din clasa Arleigh Burke, USS Porter şi James E. Williams, au patrulat în aceste ape în august şi respectiv la sfârşitul lunii noiembrie.

Moscova vede prezenţa crescută a SUA în Marea Neagră, ca parte a poziţionării mai agresive a Washingtonului, după ce Rusia a anexat Peninsula Crimeei în 2014. Marinarii spun că navele apără şi protejează această zonă importanţă economic şi militar. Analişti susţin că este necesar ca SUA să îşi amplifice patrulele aeriene şi maritime în regiunea Mării Negre, pentru a contracara desfăşurarea de forţe ruseşti în zonă, notează Stars and Stripes.

 În acest context, la Bucureşti s-a desfăşurat sesiunea introductivă a dezbaterii „Security Challenges in the Black Sea Region” organizată de New Strategy Center şi Center for American Seapower (Hudson Institute, Washington), la care a luat parte şi ministrul român de Exterene teodor Meleşcanu.

În cadrul intervenţiei sale, ministrul afacerilor externe a abordat subiectul cooperării strategice româno-americane pentru creşterea securităţii şi stabilităţii în regiunea Mării Negre, o prioritate a politicii externe a României şi o temă deosebit de importantă pe agenda parteneriatului strategic româno-american. A subliniat că, în ultima decadă, această regiune a recâştigat un loc important în gândirea strategică europeană şi americană, date fiind evoluţiile regionale cu impact negativ asupra securităţii euro-atlantice. A arătat că este necesară consolidarea cooperării multilaterale şi bilaterale, precum şi a măsurilor concrete luate de partenerii aliaţi pentru a contracara influenţele negative şi a încuraja evoluţiile cu impact pozitiv, se arată într-un comunicat al MAE.

Şeful diplomaţiei române s-a referit la caracterul în schimbare al riscurilor şi ameninţărilor în zona Mării Negre din ultimii ani. În context, a menţionat că, pe lângă utilizarea nemijlocită a forţei armate în 2014 de către Rusia, statele şi societăţile din această regiune sunt un “poligon de încercare” pentru „noi manifestări”, de la tactici hibride, la atacuri cibernetice, dar şi campanii de propagandă şi ştiri false sau activităţi militare extinse în proximitatea teritoriului NATO, ceea ce contribuie la accentuarea unei spirale a instabilităţii regionale.

În lumina acestor evoluţii, demnitarul român a subliniat că se impune întărirea relaţiilor strategice cu statele din regiunea Mării Negre, dezvoltarea propriilor lor capacităţi, investirea în rezilienţa statului şi a societăţii, stimularea fluxurilor economice şi accelerarea proiectelor cu impact pozitiv asupra diversificării şi securităţii energetice. 

A arătat că, pe lângă agenda puternică pe care o promovează în cadrul NATO, România urmăreşte o agendă consistentă şi în cadrul UE, în special în perspectiva deţinerii preşedinţiei Consiliului UE, în 2019. Ministrul Teodor Meleşcanu a punctat faptul că România este convinsă că, în ciuda limitărilor şi obstacolelor existente, „cooperarea regională nu trebuie abandonată, ci trebuie reinventată, cu accent pe rezultate concrete“. A exemplificat cu potenţialul existent în sfera cooperării maritime, la nivelul întreprinderilor mici şi mijlocii, a protecţiei mediului, a cercetării şi inovării, a educaţiei.

Meleşcanu a subliniat că „România şi SUA trebuie să continue să urmărească obiectivul transformării Mării Negre dintr-o zonă confruntaţională într-un pol de stabilitate, o regiune unde logica cooperării şi a predictibilităţii predomină, unde perspectivele economice se ameliorează, iar popoarele şi culturile diferite interacţionează şi coexistă în mod paşnic”.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite