Stare de urgenţă în Bosnia şi în Serbia, ţări unde inundaţiile au provocat moartea a cinci persoane

Stare de urgenţă
în Bosnia şi în Serbia, ţări unde inundaţiile au provocat moartea a cinci
persoane

Autorităţile din cele două state consideră că sunt cele mai grave inundaţii din istoria lor. FOTO: Getty Images

Autorităţile din Serbia şi din Bosnia-Herţegovina au instituit joi stare de alertă, cauza acestor decizii fiind inundaţiile cu care se confruntă, cele mai grave din ultimii 120 de ani, potrivit agenţiei Reuters.

Ştiri pe aceeaşi temă

Cinci persoane s-au înecat în Serbia, iar alte câteva mii au fost evacuate. Cele două ţări au cerut ajutor umanitar din partea comunităţii internaţionale.

„Este cea mai gravă catastrofă naturală care a avut loc vreodată în Serbia. Nu doar în ultimii 100 de ani, ci din toată istoria”, a declarat premierul sârb, Aleksandar Vucici, într-o conferinţă de presă.

Şcolile din Belgrad şi din alte 18 oraşe ale ţării vor rămâne închise până la sfârşitul săptămânii, potrivit Mediafax, citând AFP. De asemenea, aproximativ 100.000 de gospodării din Serbia şi aproximativ 50.000 din Bosnia-Herţegovina au rămas fără curent electric, potrivit unor surse oficiale.

„Este cea mai mare cădere de averse pe care o cunoaşte Bosnia, potrivit datelor care au fost consemnate începând cu 1894”, a afirmat un meteorolog din Sarajevo, Zeljko Majstorovic. În Bosnia, mai multe oraşe din centrul şi din nordul ţării au fost inundate de apele râului Bosna. La Maglaj şi la Doboj, mii de persoane au rămas blocate în propriile locuinţe din cauza apelor.

Şi alte oraşe, printre care Sarajevo şi Tuzla, au fost afectate de inundaţii. Mii de case au fost inundate sau au rămas izolate, iar la periferia capitalei, aproximativ zece case au fost distruse de o alunecare de teren, potrivit informaţiilor furnizate de autorităţile locale.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările