Standardele europene sunt incompatibile cu coruptia din Romania

In Romania exista unele comportamente neplacute in sistemul administrativ, cazuri de coruptie, care nu sunt compatibile cu standardele europene, a declarat, recent, intr-un interviu acordat Delta RFI,

In Romania exista unele comportamente neplacute in sistemul administrativ, cazuri de coruptie, care nu sunt compatibile cu standardele europene, a declarat, recent, intr-un interviu acordat Delta RFI, seful Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso. "Stim ca exista un angajament din partea Romaniei si Bulgariei pentru a face fata acestor probleme. De altfel, recent s-au facut progrese remarcabile si vedem ca exista aceasta vointa de a recupera intarzierile. Nu am nici o indoiala in ceea ce priveste vointa. Dar trebuie spus ca exista inca dificultati. Cred ca aici trebuie sa fim extrem de onesti si sa ne dam seama ca avem nevoie si de sprijinul cetatenilor din tarile membre ale Uniunii", a spus Barroso. In opinia lui Barroso, procesul de ratificare a Tratatului de aderare poate continua, aratand insa ca exista o indoiala. "In clipa de fata avem o indoiala: aderarea se poate produce in 2007 sau in 2008? De aceea, ieri am spus foarte clar in raport ce merge si ce mai trebuie ameliorat. Am lansat astfel o provocare suplimentara autoritatilor romane si bulgare pentru ca ele sa faca toate eforturile necesare", a afirmat presedintele CE. Potrivit lui Jose Manuel Durao Barroso, ca sa devii membru al Uniunii Europene trebuie sa respecti intreg acquisul comunitar in materie politica, juridica si economica. "Noi vom evalua aceste lucruri si vom face o propunere. E vorba insa de o chestiune de moment, nu de una de fond. Nimic nu impiedica statele membre sa continue procesul de ratificare a tratatelor de aderare. E vorba insa de o prerogativa nationala. Fiecare stat membru trebuie sa decida cand vrea sa ratifice tratatul", a declarat Barroso, pentru radio Delta RFI. Intrebat care este cea mai mare temere pe care Comisia o are fata de Romania si Bulgaria, Barroso spune ca este vorba despre probleme legate de structurile administrative. "Din pacate, exista unele comportamente neplacute in sistemul administrativ, cazuri de coruptie, care nu sunt compatibile cu standardele europene", a spus presedintele CE, subliniind ca este in interesul Romaniei si Bulgariei ca procedurile de evaluare sa fie "riguroase, cinstite si serioase".

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos: