Spyros Kouvelis: Grecia a fost lovită „din afară“, dar şi „dinăuntru“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Spyros Kouvelis,  ministrul adjunct de Externe al Greciei
Spyros Kouvelis, ministrul adjunct de Externe al Greciei

Oficialul elen a vorbit, în exclusivitate pentru „Adevărul“, despre  cauzele crizei. „Tragedia grecească“, aşa cum definea presa criza economică prin care trece Grecia, are cauze profunde, susţine Spyros Kouvelis, ministrul adjunct de Externe elen.

„Adevărul": Ce cauze au dus la situaţia actuală a Greciei, pe lângă cele externe şi politice?

Spyros Kouvelis: Este, într-adevăr, mai complicat. Pe lângă marile erori legate de administrarea finanţelor publice, fosta guvernare Karamanlis a indus poporu­lui elen şi un anume stil de viaţă. Însă tot cu acest popor vom reuşi să şi depăşim acest mo­ment, pentru că, să nu uităm, grecii sunt foarte buni antreprenori. Împreună vom dialoga şi vom reduce chel­tuielile şi cred că peste cinci ani se va vedea şi un nou stil de viaţă în ţara noastră.

Problemele economice ale Greciei ar putea amâna trecerea la euro a României

Care va fi decizia guvernului Papandreou în situaţia în care protestele de stradă vor continua?

Să dialogheze cu oamenii. Asta trebuie să facem şi asta facem. Atunci când îi iei unui om ceva ce îi aparţine, evident că reacţionează. Astfel, nu îi condamnăm că reacţionează, ci discutăm cu ei. De exemplu, agricultorii au înţeles în urma unui dialog cu noi că nu avem cum să le respectăm cerinţele financiare şi că trebuie să accepte acum situaţia, ca, ulterior, să-i putem ajuta.

După cum vedeţi, au deblocat drumul de la graniţa cu Bulgaria şi nu au mai protestat. Tot prin comunicare am reuşit să împiedicăm organizarea unor manifestaţii la împlinirea unui an de la tristul incident, moartea acelui tânăr pe străzile Atenei. Vrem ca niciodată să nu mai existe un pom de Crăciun care să fie păzit, în centrul capitalei, de poliţişti.

Sunteţi în ţara noastră la invitaţia preşedintelui Camerei de Comerţ Româno-Elenă. Ar avea România cum să ajute Grecia?

Noi nu cerem ajutorul nimănui. Însă vreau să ştiţi că Grecia a fost atacată din afară, da, de puteri financiare americane. Evident, totul s-a consumat sub oblăduirea fostului guvern elen. Să admită toată lumea asta, dar să şi creadă, la fel ca şi cei 60% din greci, că ne vom relansa. De asemenea, comisiile care s‑au format la nivel guvernamental vor reuşi să demareze anchetele în acest caz şi să facă lumină în acest mare scandal, chiar dacă unii membri ai partidului care au avut puterea se opun. De ce se opun dacă nu au nimic de ascuns?!

Măsurile de austeritate i-au scos pe greci în stradă

Măsurile de austeritate i-au scos pe greci în stradă

Cum au ajuns grecii la sapă de lemn

Problemele financiare ale Greciei trebuie privite într-un context mai larg şi nu pot fi puse doar pe seama reacţiei în lanţ provocată de problemele economice grave prin care trec şi alte state din UE, sau pe atacurile speculanţilor asupra euro.

În afară de falimentul economic, analiştii vorbesc şi de falimentul moral al Greciei, unde mentalitatea de eludare a legii, evaziunea fiscală, economia subterană şi corupţia au pătruns în fiecare colţ al societăţii, susţine Jean Bastian, analist la Fundaţia elenă de politică externă şi europeană (Eliamep). Acest mod de administrare «à la grecque» se întâlneşte în toate domeniile.

Dispoziţia dată de guvern potrivit căreia taximetriştii trebuie să taie chitanţe clienţilor, în vigoare din 2004, nu se aplică nici în ziua de azi, legea antitabac, votată în 2009, a fost anulată. Chiar şi submarinele comandate de marina greacă unui constructor german în anul 2000, pentru 500 de milioane de euro, ruginesc în portul Kiel. „Grecia beneficiază de 28 de ani de fonduri structurale europene. Cu toate acestea, autostrada ce ar urma să lege Atena de Salonic nu este gata nici acum", spune Filios Stangos, reporter la televiziunea naţională ERT, citat de „Le Point".

Frauda, un sport naţional

Pentru a scăpa de Fisc este de ajuns să-ţi deschizi un cont offshore în Cipru. Frauda este un sport naţional, susţine şi Tasos Telloglou, jurnalist de investigaţii la cotidianul „Ekhatimerini". În Grecia, majoritatea companiilor dau mită pentru a obţine contracte, afirmă ziaristul. O veritabilă reformă în administraţie este stringentă, spun economiştii. Sectorul public grec înghite 18 miliarde de euro pe an, potrivit unui recent raport al Băncii Centrale Europene, fiind cel mai ineficient din Europa. 22% din angajaţi lucrează la stat, adică peste un milion de persoane.

„Aproape 35% din greci nu sunt salariaţi, având ocupaţii nedeclarate oficial, pentru a scăpa de impozit", spune Michalis Massourakis, şef de departament la Alpha Bank. La toate acestea se adaugă un sistem de pensii nereformat.

Luni în „Adevărul"

Tragedia Greciei moderne O amplă corespondenţă de la trimişii noştri speciali la Atena

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite