Spionajul militar ucrainean: numărul lunetiştilor ruşi creşte în Donbas

Spionajul militar ucrainean: numărul lunetiştilor ruşi creşte în Donbas

Afiş prezentând administraţia separatistă prorusă din Doneţk FOTO Arhivî

Numărul armelor cu lunetă şi cel al lunetiştilor cresc în rândul forţelor separatiste din Donbas, susţinute de Rusia în rebeliunea lor faţă de Ucraina, avertizează un oficial de la Kiev.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Am constatat o înmulţire a armelor cu lunetă şi a grupurilor de lunetişti. Nu vorbim doar despre unitatea de lunetişti a FSB (Serviciul Rus de Securitate, n. red.), despre care există informaţii din surse deschise, dar şi despre unităţi speciale”, a declarat pentru portalul Ukrinform Vadim Skibiţki, reprezentant al Direcţiei principale de informaţii din Ministerul ucrainean al Apărării.

Această declaraţie vine la aproape două luni de la apariţia unei înregistrări video cu prezenţa unor lunetişti din FSB în Donbas.

Rusia apără cauza rebelilor proruşi din Donbas, dar susţine cu nu îi ajută în conflictul armat dus împotriva statului ucrainean. O tactică a negării dusă şi în faza iniţială a anexării peninsulei Crimeea, în februarie/ martie 2014, dar şi în multe alte situaţii.

Totuşi, numeroase dovezi - de la contacte şi arme până la militari - arată că Rusia este implicată direct în războiul din sud-estul Ucrainei, care a izbucnit imediat după anexarea Crimeei şi s-a soldat cu peste 13.000 de morţi până acum.

În ciuda unei reuniuni la cel mai înalt nivel în formatul Normandia la finalul anului trecut, cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi omologul său rus Vladimir Putin în prim-plan, războiul din ţara vecină pare a fi departe de final.

Unele voci de la Kiev avertizează că Rusia face mobilizări semnificative la graniţa sa cu Ucraina şi poate repeta oricând scenariul Crimeea.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările