Spionajul german a obţinut noviciok de la un transfug rus în anii '90, după căderea URSS, dezvăluie presa germană

Spionajul german a obţinut noviciok de la un transfug rus în anii '90, după căderea URSS, dezvăluie presa germană

Echipele de intervenţie britanice în timp ce adună probe după otrăvirea fostului spion rus Serghei Skripal la Salisbury, Marea Britanie Foto: EPA/EFE

Serviciile secrete germane şi-au procurat, în anii '90, prin intermediul unui transfug rus, un eşantion de agent neurotoxic noviciok, o substanţă utilizată recent în otrăvirea unui fost spion rus în Marea Britanie, relatau joi mai multe publicaţii germane, relatează AFP.

Ştiri pe aceeaşi temă

Serviciile germane de informaţii externe BND au avut astfel acces ”în prima jumătate a anilor '90”, adică imediat după căderea URSS, la un eşantion din acest agent care a servit la otrăvirea, la începutul lui martie, a fostului dublu agent rus Serghei Skripal şi a fiicei sale Iulia.
 
Amândoi au supravieţuit, însă cazul a declanşat o adevărată furtună diplomatică, după ce Londra a acuzat Moscova că a încercat să-l otrăvească.
 
Rusia dezminte ferm şi susţine că nici măcar nu a avut vreodată un ”program noviciok”.
 
Transfugul rus - a cărui identitate nu a fost precizată - le-a propus serviciilor germane de informaţii să le furnizeze un eşantion, în schimbul protecţiei sale şi a familiei sale, dezvăluie ziarele Süddeutsche Zeitung, Die Zeit, dar şi posturile WDR şi NDR, care citează surse ce au ”participat la decizia” procurării otrăvii.
 
Odată obţinut, eşantionul a fost analizat într-un laborator suedez, Germania nevoind să fie acuzată că lucrează la arme chimice.
 
BND şi Ministerul Apărării au recuperat ulterior formula chimică a noviciok.
 
Berlinul a informat totodată serviciile de informaţii americane şi britanice de existenţa acestui eşantion, potrivit presei germane.
 
Mici cantităţi de agent neurotoxic au fost produse, ulterior, în anumite state membre NATO în vederea testării, cu scopul de a determina dacă echipamente de protecţie erau capabile să reziste şi de a se produce antidoturi contra otrăvii.
 
Existenţa noviciok nu a fost făcut publică, pentru a nu cauza pagube relaţiei cu preşedintele rus de la acea vreme, Boris Elţîn, potrivit acestei anchete jurnalistice germane.
 
Contactate de presă, Guvernul german şi BND au refuzat să comenteze.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările