Parlamentul European cere suspendarea acordului UE-SUA privind datele bancare, pe fondul acuzaţiilor de spionaj

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Parlamentul European a cerut miercuri Comisiei Europene suspendarea unui acord între Uniunea Europeană şi Statele Unite privind transferul datelor bancare, ca reacţie la dezvăluirile privind activităţile de spionaj ale Agenţiei americane pentru Securitatea Naţională (NSA), relatează AFP.

Acordul vizat, numit TFTP şi semnat în 2010, se referă la monitorizarea activităţilor de finanţare a terorismului. Documentul prevede transferul datelor financiare ale UE în Statele Unite, cu condiţia ca datele să fie utilizate pentru combaterea terorismului.

Însă, conform informaţiilor oferite de fostul consultant informatic Edward Snowden, NSA ar fi supravegheat reţeaua Swift depăşind aceste limite.

Într-o rezoluţie adoptată miercuri cu majoritate simplă (280 de voturi pentru, 254 împotrivă şi 20 de abţineri), eurodeputaţii au cerut Comisiei Europene să suspende acordul şi să declanşeze o investigaţie pentru activităţi de spionaj.

Investigaţia Europol

Deputaţii regretă faptul că niciun stat UE nu a investigat aceste acuzaţii şi le cer acestora să autorizeze o anchetă a Centrului pentru infracţiuni cibernetice a Europol. Rezoluţia mai cere şi "o anchetă tehnică la faţa locului" privind acuzaţiile conform cărora autorităţile SUA au avut acces neautorizat sau au creat posibile "intrări secundare" în serverele SWIFT.

Investigaţia specială a Comisiei pentru libertăţi civile privind supravegherea în masă a cetăţenilor UE trebuie să continue să studieze aceste acuzaţii, se mai arată în text.

Standarde înalte de protecţie a datelor sunt necesare

Parlamentul subliniază că orice acord de împărtăşire a datelor cu SUA trebuie să se bazeze pe un cadru legal puternic de protecţie a datelor, care să ofere standarde obligatorii privind limitele, minimizarea datelor, informaţiile, accesul, corectarea, ştergerea şi reactivarea.

Acordul UE-SUA TFTP privind procesarea şi transferul datelor bancare pentru a identifica fluxurile financiare ale teroriştilor a intrat în vigoare în august 2010. Rapoarte de presă susţin că Agenţia americană de securitate naţională (NSA) a înregistrat datele financiare personale ale cetăţenilor UE, aflate în administrarea companiei belgiene SWIFT. Accesul autorităţilor americane la aceste date financiare este limitat de TFTP. Dacă se dovedesc adevărate, aceste activităţi ar reprezenta o încălcare clară a acordului UE-SUA.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite