Spania va transmite factura îngrijirilor medicale acordate imigranţilor ilegali în ţările lor de origine

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Spania va modifica un plan controversat privind acordarea de îngrijiri medicale imigranţilor ilegali, în sensul că aceştia vor continua să beneficieze de tratament în sistemul public de sănătate, dar factura va fi trimisă în ţările de origine, a anunţat Ministerul Sănătăţii.

Până în prezent, chiar şi cei care nu aveau acte puteau fi trataţi gratuit în serviciul public spaniol, pe baza unui card obţinut după ce îşi declarau adresa la municipalitate. Conform noii legi, străinilor care trăiesc în Spania fără permise de şedere le va fi refuzat tratamentul în spitale publice, cu excepţia cazului în care este vorba de persoane sub 18 ani, gravide sau în caz de accident ori alte situaţii de urgenţă medicală.

Un oficial din Ministerul Sănătăţii a explicat pentru AFP că de acum imigranţii ilegali vor fi trataţi conform aceluiaşi sistem aplicat în cazul turiştilor.

Factura tratamentului va fi trimisă în ţările lor de origine“, a declarat oficialul, explicând că măsura se aplică statelor europene şi în „situaţiile în care există acorduri bilaterale, aşa cum este cazul cu Maroc şi Ecuador“.

Persoanele care nu sunt acoperite de sistemul de sănătate din ţara lor sau care provin din ţările ce nu au convenţii stabilite cu Spania, „vor trebui să plătească ele însele sau prin intermediul asigurărilor lor private“, a mai precizat oficialul.

Angajat într-un efort de austeritate fără precedent, pentru a-şi reduce deficitul public, guvernul conservator a decis să îi lipsească pe imigranţii ilegali de acces la sistemul gratuit de sănătate de la 1 septembrie, măsură ce va economisi aproape un miliard de euro anual.

Decizia guvernului de a limita accesul la asistenţă medicală gratuită şi universală cu care Spania se lăuda până în prezent a provocat o mare polemică în Spania. Circa 900 de medici din Spania susţin că vor continua să le acorde îngrijiri medicale imigranţilor, chiar şi după 1 septembrie, când noua lege va intra în vigoare.    

Loialitatea mea faţă de pacienţi nu-mi permite să nu-mi fac datoria etică şi profesională şi să comit un abandon“, se arată în textul semnat de 870 de medici.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite