Spania retrage mandatele internaţionale de arestare emise pe numele lui Puigdemont şi altor cinci lideri separatişti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul preşedinte catalan Carles Puigdemont şi alţi cinci lideri separatişti care au fugit în străinătate nu mai riscă să fie extrădaţi din cauza rolului pe care l-au jucat în secesiunea eşuată a Cataloniei, în ocrombrie, după ce mandatele internaţionale de arestare emise pe numele lor au fost emise, relatează AFP.

Judecătorului spaniol Pablo Llarena a luat această decizie după ce justiţia germană a hotărât să autorizeze extrădarea lui Puigdemont către Spania doar în baza acuzaţiei de deturnare de fonduri şi nu şi a celei de rebeliune, pasibilă de 25 de ani de închisoare.

În această hotărâre, făcută publică joi de Curtea Supremă, judecătorul afirmă că refuză că fostul preşedinte catalan este extrădat din cauza deturnării de fonduri şi că retrage mandatele de arestare europene şi internaţionale emise pe numele acestor şase lideri catalani.

Concret, aceşti separatişti sunt de-acum liberi să se deplaseze nestânjeniţi în străinătate, fără să rişte să fie arestaţi şi extrădaţi. În schimb, ei vor fi încarceraţi dacă revin în Spania, unde mandatul de arestare este în continuare în vigoare.

Într-un mesaj postat pe Twitter, fostul preşedinte catalan a apreciat că această decizie este ”demonstraţia imensei slăbiciuni” a dosarului judecătorului Llarena.

Succesorul său la şefia Executivului regional Quim Torra a salutat o ”nouă victorie politică şi judiciară”.

În afară de Puigdemont, care se află în prezent în Germania, unde a fost arestat la începutul lui martie, această decizie vizează alţi patru foşti membri ai fostului Guvern catalan - Toni Comin, Lluis Puig, Meritxell Serret, care au fugir în Belgia şi Clara Ponsati, care trăieşte în Scoţia - şi pe Marta Rovira, conducătoarea partidului separatist de stânga ERC, care s-ar afla în Elveţia.

Incertitudinea continuă să planeze asupra procedurii. Judecătorul Llarena a retras deja un prim mandat de arestare internaţional contra acestor separatişti în decembrie, după care l-a reactivat la sfârşitul lui martie.

”Primim pozitiv acest anunţ, însă este necesar să rămânem prudenţi pânăcând Guvernul spaniol ne garantează că este sfârşitul afacerii”, a reacţionat Aamer Anwar, avocatul lui Clara Ponsati.

Premierul separatist al Scoţiei Nicola Sturgeon a catalogat drept o ”veste foarte bună” încetarea mandatului de arestare emis pe numele lui Clara Ponsati. "Divergenţele politice ar trebui să fie soluţionate democratic, nu în tribunale”, a declarat ea pe Twitter.

Contactat de AFP, unul dintre avocaţii lui Carles Puigdemont, Gonzalo Boye, a salutat retragerea mandatelor.

”Suntem foarte satisfăcuţi”, a reacţionat el, apreciind că dosarul instrucţiei judecătorului Llarena "nu ţine în sistemele democratice”. ”Nu are sens ca fapte să nu fie infracţiuni în restul Europei şi să fie în Spania”, a adăugat el, referindu-se la acuzaţia de rebeliune.

Justiţia germană a apreciat că această acuzaţie este inadmisibilă în dreptul german, pentru că Puigdemont ”nu este liderul spiritual al violenţelor” şi deoarece aceste ”violenţe (care au avut loc în octombrie) nu au fost de o amploare suficientă” cât să justifice asemenea urmăriri.

Judecătorul Llarena a contestat joi hotărârea tribunalului german, apreciind că acesta ar fi trebuit ”să se limiteze să verifice dacă faptele prezentate de justiţia spaniolă pot fi calificate penal în Germania”, în loc să caute echivalentul german al rebeliunii.

Încă de la începutul acestui caz, acest capăt de inculpare părea punctul slab al dosarului întocmit de către judecătorul spaniol cu scopul de a obţine extrădarea fostuluii lider catalan, în contextul în care, inclusiv în Spania, acuzaţia de rebeliune face obiectul dezbaterii.

”Nou ridicol internaţional pentru Llarena şi justiţia spaniolă”, a lansat pe Twitter Sergi Sabria de la ERC.

În total, 25 de lideri separatişti catalani sunt inculpaţi în Spania din cauza rolului pe care l-au avut în tentativa de secesiune.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite