Spania. Măsurile luate de Madrid pentru a împiedica referendumul de independenţă a Cataloniei

Spania. Măsurile luate de Madrid pentru a împiedica referendumul de independenţă a Cataloniei

Oficialii din guvernul regional catalan reţinuţi miercuri pentru organizarea referendumului de independenţă vor fi cercetaţi în stare de libertate, a decis justiţia. Presiunile pentru oprirea referendumului au, se pare, rezultatul scontat, dar protestele în stradă continuă.

Ştiri pe aceeaşi temă

Strada va fi mereu a noastră, au strigat studenţii de la Universitatea din Barcelona, în semn de protest faţă de presiunile guvernului de la Madrid. Ei s-au manifestat azi ocupând clădirea rectoratului şi au anunţat dezbateri, conferinţe şi concerte sub lozinca „Maraton pentru democraţie” pe parcursul următoarelor zile. 
 
Astfel, ei revendică dreptul de a participa la referendumul pe care guvernul şi Curtea Constituţională îl consideră ilegal, deşi guvernul regional nu mai dispune de buletine de vot. Deşi membrii comisiilor electorale şi au prezentat demisia, liderul catalan Carles Puigdemont a anunţat că are totuşi un plan de rezervă pentru catalanii care vor să voteze la 1 octombrie.
 
 La acest anunţ nu a întârziat reacţia guvernului, al cărui purtător de cuvânt, Ignacio Mendez De Vigo, a precizat: „Guvernul şi cred că toţi spaniolii ne-am obişnuit cu multele anunţuri ale dlui Puigdemont, unele dintre ele chiar false. 
 
 
Guvernul are prevăzute toate variantele şi va acţiona în consecinţă, apărând legea şi drepturile tuturor catalanilor”. Ministerul de Interne de la Madrid menţine agenţi mobilizaţi în Catalunia încă de ieri pentru a sprijini poliţia regională în cazul în care protestele degenerează, notează Rador.
 
 Executivul conservator al lui Mariano Rajoy pare să fie dispus la dialog, dar după 1 octombrie, dacă liderii catalani renunţă la planul de secesiune. Astăzi după amiază cele şase persoane care mai erau reţinute de miercuri pentru organizarea referendumului ilegal au fost eliberate, dar vor fi cercetate pentru mai multe infracţiuni, între care comiterea de abuzuri în funcţie, deviere de fonduri publice şi neascultare. Pentru a evita amenzile fiscale stabilite de Curtea Constituţională, adjunctul ministrului regional al economiei a fost eliberat din funcţie. Acesta a fost reţinut şi el împreună cu alte 13 persoane, acuzat de pregătiri pentru referendum.
 
Premierul spaniol Mariano Rajoy a lansat sâmbătă un apel către separatişti catalani să se împace cu ideea că referendumul privind autodeterminarea "nu va avea loc", ca urmare a mai multor măsuri guvernamentale care au dat o lovitură severă organizării scrutinului, relatează AFP.
 
 "Cel mai înţelept, cel mai rezonabil şi cel mai democratic astăzi ar fi să se oprească", a declarat Mariano Rajoy membrilor partidului său conservator, Partidul Popular (PP), în timpul unei deplasări la Palma de Mallorca, în Insulele Baleare.
 
Potrivit lui, liderii independentişti catalani "sunt responsabili pentru ceea ce se întâmplă". "Ei ştiu că statul de drept a împiedicat referendumul, ei ştiu asta, sunt pe deplin conştienţi de acest lucru", a subliniat Rajoy. 
 
Guvernul spaniol a mers mai departe sâmbătă în măsurile sale, Ministerul de Interne de la Madrid declarând că doreşte să coordoneze toate forţele de poliţie din regiunea Cataloniei pentru a împiedica acest referendum, prevăzut să aibă loc la 1 octombrie. Această dispoziţie vizează şi "Mossos d'Esquadra", poliţia catalană care se află, de obicei, sub controlul Ministerului de Interne al guvernului regional catalan.
 
Responsabilul de această structură, Joaquim Forn, a denunţat tentativa Madridului de a prelua comanda instituţiilor de forţă din regiune, ceea ce independentiştii "nu vor accepta".
 
Ministerul său examinează în prezent posibilele măsuri judiciare împotriva acestei "ingerinţe a statului", a indicat Joaquim Forn într-o postare pe Twitter.
 
În această săptămână, Madridul a lansat o vastă operaţiune poliţienească şi judiciară în Catalonia, complicând organizarea referendumului, declarat anticonstituţional de către guvernul central.
 
Numeroşi organizatori ai referendumului sunt urmăriţi penal pentru insubordonare, delapidare şi abuz de putere.
 
La nivel judiciar, un procuror spaniol a cerut deschiderea unei anchete pentru "rebeliune", o infracţiune pedepsită cu închisoarea, după manifestaţii împotriva unei operaţiuni a poliţiei la Barcelona în timpul căreia gărzile civile au fost atacate.
 
Douăzeci şi patru de persoane suspectate de pregătirea referendumului au fost condamnate de Curtea Constituţională să plătească fiecare, după caz, 6.000 sau 12.000 de euro pe zi "până când vor respecta hotărârile" justiţiei.
 
Deşi recunosc că aceste măsuri au dat o lovitură foarte severă în pregătirea scrutinului, independentiştii catalani rămân totuşi mobilizaţi.
 
Carles Puigdemont—liderul regiunii cu 7,5 milioane de locuitori — a postat sâmbătă pe Twitter un mesaj enumerând locurile în care catalanii vor putea să voteze la 1 octombrie, în timp ce cele anterioare au fost eliminate de pe internet.
 
Pe străzile din Barcelona, demonstraţiile s-au calmat sâmbătă. Câteva zeci de studenţi s-au adunat într-o clădire a universităţii din capitala administrativă şi economică a Cataloniei, fără ca mobilizări importante să se producă în stradă.
 
Regiunea este profund divizată în relaţiile sale cu Madridul.
 
Catalanii rămân foarte împărţiţi: 49,4% se pronunţa împotriva secesiunii, în timp ce 41,1% sunt favorabili, potrivit unui sondaj comandat de guvernul regional în iulie.
 
Peste 70% din catalani doresc să se exprime totuşi printr-un referendum ca la carte, potrivit tuturor sondajelor. 
citeste totul despre: