Spania: Un grup de presupuşi jihadişti care intenţionau să comită atentate, destructurat de autorităţile iberice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Unul dintre suspecţii reţinuţi de autorităţile iberice. FOTO Getty Images
Unul dintre suspecţii reţinuţi de autorităţile iberice. FOTO Getty Images

Un grup de presupuşi jihadişti, destructurat miercuri în Spania, intenţiona să comită atentate, au informat vineri surse judiciare, citate „Le Figaro” şi Reuters.

Zece din cei 11 membri ai grupului  au fost, vineri, puşi sub acuzare pentru apartenenţă la o organizaţie teroristă. Patru dintre aceştia erau spanioli convertiţi. De miercuri, şapte dintre aceste persoane au fost reţinute şi autorităţile au decis arestul preventiv al acestora, potrivit „Le Figaro”.

Trei dintre membrii celulei au fost puşi în libertate, sub control judiciar, iar un al patrulea, minor, îşi va petrece următoarele şase luni întru centru de reeducare.

Celula formată de aceştia este similară cu cele ale grupării jihadiste Statul islamic, iar găsirea de găsirea de arme şi explozibili la unul dintre reţinuţi a fost un semn că intenţiile acestora erau de a trece la acţiuni violente.

Celula era condusă de un coafor spaniol, convertit la islam, Antonio Saez Martinez, căsătorit cu o marocană.

La domiciliul lui Martinez, forţele de ordine au descoperit un manual de recrutare al organizaţiei Al-Qaeda, notiţe despre fronturile islamice sau fabricarea explozivilor şi însemnări datate din 2012 în care se descrie ca „salafist” şi menţioneazp „marile masacre” vizându-i pe musulmani.

Martinez este cel care ar fi propus atentate contra unor sinagogi, a sediului parlamentului Cataloniei, dar şi asupra unor comisariate. În telefonul acestuia, au fost găsite fotografii ale eventualelor ţinte.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite