Spania va exhuma rămăşiţele dictatorului Francisco Franco în iunie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mausoleul Valea celor Cazuti, Spania FOTO EPA-EFE
Mausoleul Valea celor Cazuti, Spania FOTO EPA-EFE

Spania va exhuma rămăşiţele dictatorului Francisco Franco din mausoleul „Valea Celor Căzuţi” şi le va muta în alt loc, a anunţat guvernul socialist, vineri, în una dintre ultimele sale mişcări înaintea alegerilor anticipate de pe 28 aprilie, notează Reuters.

Vicepremierul Carmen Calvo a transmis într-o conferinţă de presă care a urmat unei întâlniri ale cabinetului că guvernul îl va îngropa din nou pe Franco în cimitirul de stat Mingorrubio El Pardo, locul de veci pentru mai multe figuri politice, într-o ceremonie la care nu va avea acces presa.

La mai mult de 40 de ani după moartea sa, era Franco rămâne un subiect sensibil pentru Spania. Planul de a muta rămăşiţele sale scindează societatea spaniolă şi partidele politice şi a fost amânat de câteva ori în ultimele luni.

Familia dictatorului se opune exhumării şi a acţionat în instanţă, dar curtea supremă nu s-a exprimat până acum pe acest subiect.

„Cabinetul a finalizat procedura de exhumarea a rămăşiţelor dictatorului şi îngroparea lor ulterioară într-un alt loc,” a spus Calvo. „Familia dictatorului şi cei din jurul ei au folosit orice instrument legal disponibil...determinând întârzierea procesului.”

Franco, învingătorul teribilului Război Civil spaniol (1936-1939), în urma unei lovituri de stat contra celei de-a Doua Republici şi care avea să conducă ţara cu o mână de fier până la moartea sa, în 1975, este înmomântat în Valea Los Caidos (Valea celor care au căzut), alături de José Antonio Primo de Rivera, fondatorul Partidului Fascist al Falangei.

Ajuns la putere pe 1 iunie după ce l-a răsturnat pe conservatorul Mariano Rajoy în Parlament, şeful Guvernului Pedro Sanchez şi-a dezvăluit intenţiile privind exhumarea lui Franco câteva zile mai târziu.

„Spania nu poate să permită, în calitate de democraţie consolidată şi europeană, simboluri care să-i despartă pe spanioli”, a pledat el, subliniind că existenţa unui mausoleu în care se află rămăşiţele fostului dictator ar fi „de neimaginat în Germania sau în Italia”.

Scopul Guvernului este să pună capăt unei „anomalii democratice” a unui „mausoleu al cultului dictatorului”, a spus, anul trecut, Ander Gil, preşedintele grupului socialist în Senat. „A venit timpul să se termine cu lucrurile de acest fel”.

Un complex monumental situat în munţi, la 50 de kilometri de Madrid şi dominat de o cruce de 150 de metri înălţime, acest mausoleu adăposteşte, de asemenea, corpurile a aproximativ 27.000 de combatanţi franchişti şi a aproximativ 10.000 de opozanţi republicani, motiv pentru care dictatorul îl prezenta drept un loc al ”reconcilierii”.

Însă criticii săi îl consideră un simbol al disensiunii şi dispreţului faţă de republicani, ale căror corpuri, scoase din gropi comune şi cimitire, au fost transferate aici fără ca familiile lor să fie informate. De asemenea, 20.000 de deţinuţi politici au participat la construirea complexului, în perioada 1940-1959.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite