Spania cere ajutorul Franței pentru implementarea rapidă a acordului european

Spania cere ajutorul Franței pentru implementarea rapidă a acordului european

Luis de Guindos și Pierre Moscovici

Ministrul spaniol al economiei, Luis de Guindos, a cerut ajutor omologului său francez, Pierre Moscovici, pentru implementarea rapidă a acordului european potrivit căruia banii proveniţi din ajutorul financiar internaţional urmează să fie utilizaţi pentru stabilizarea pieţei de bonduri din regiune.

Cei doi miniştri au subliniat că nivelul mare al ratei dobânzii pe care Madridul trebuie să o plătească nu reflectă esenţa economică a Spaniei, potenţialul său de creştere şi sustenabilitatea datoriei sale publice.

Guvernul de la Madrid este supus la presiuni, pentru că trebuie să obţină din împrumuturi aproximativ 50 de miliarde de euro până la sfârşitul anului pentru a ajuta regiunile sale greu îndatorate şi pentru a reduce deficitul uriaş al ţării.

Franţa şi Spania au insistat pentru introducerea în zona euro, până la finalul anului, a unui mecanism de supervizare bancară care să implice şi Banca Centrală Europeană. "Aşteptăm propuneri din partea Comisiei Europene până în luna septembrie şi decizia privind negocierile. Acest mecanism de supervizare va deschide calea către recapitalizarea directă a băncilor, însoţită de o condiţionalitate specifică", au subliniat miniştrii Guindos şi Moscovici într-o declaraţie comună de presă.

Dobânzile mari la împrumuturi pe care trebuie să le plătească Spania au împins ţara în situaţia de a avea nevoie de un ajutor financiar internaţional.

Citește și:

Spania a intrat în malaxorul crizei

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: