Spania anunţă vineri noi măsuri de austeritate

Spania anunţă vineri noi măsuri de austeritate

Mariano Rajoy, premierul Spaniei FOTO Reuters

Vineri, guvernul de la Madrid va anunţa o nouă serie de măsuri de austeritate într-o ţară în care deficitul public a atins cel mai ridicat nivel din Uniunea Europeană. Premierul spaniol Mariano Rajoy a dat asigurări miercuri că măsurile care urmează să fie anunţate nu presuspun creşteri de taxe.

Ministrul spaniol al Finanţelor, Luis de Guindos, a anunţat în urmă cu câteva zile că noul plan de buget al Madridului se vor concentra mai mult creşterea economică şi mai puţin pe reducerea deficitului, ceea ce arată că Europa îşi relaxează austeritatea agresivă, notează „The Wall Street Journal”.

Guvernul de la Madrid va prezenta măsuri care privesc sistemul de pensii, piaţa de muncă şi sectorul serviciilor, încercând să se concentreze mai mult pe reforme structurale, scrie „Financial Times”. Pachetul de măsuri, speră Rajoy, va creşte încredere investitorilor în economia spaniolă, afectată grav de criza economică şi de o rată a şomajului ce depăşeşte 26%.

Spania trebuie să-şi reducă deficitul bugetar de la aproape 6% din PIB la 3% în 2014. Oficialii spanioli speră totuşi să convingă Bruxellesul să relaxeze ţinta impusă sau să o amâne pentru 2016.

Guvernanţii spanioli vor să creeze o autoritate fiscală care să monitorizeze poziţia bugetului ţării şi să modifice sistemul de pensii, luând în calcul un aşa-numit „factor de sustenabilitate”, care ar ţine cont de speranţa de viaţă a cetăţenilor şi de schimbările demografice.

Deşi miercuri ziarele spaniole au vuit că guvernul va impune noi taxe, premerul Mariano Rajoy a ţinut să dezmintă informaţiile.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările