Spania adoptă restricţii mai dure pentru a ţine sub control coronavirusul: ce muncitori trebuie să rămână acasă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Adevarul
FOTO Adevarul

Spania a anunţat duminică restricţii mai dure pentru a ţine sub control răspândirea coronavirusului, în condiţiile în care numărul deceselor a crescut cu 838, la 6.528, transmite Reuters.

Aflată pe locul al doilea după Italia în privinţa deceselor, Spania a înregistrat duminică o creştere a numărului de infecţii cu coronavirus cu 78.797, la 72.248, comparativ cu ziua anterioară.

Premierul Pedro Sanchez a declarat sâmbătă seara că toţi lucrătorii din  sectoare neesenţiale trebuie să stea acasă timp de două săptămâni. Angajaţii vor primi salariile obişnuite, dar ulterior vor recupera zilele nelucrate. Măsura va fi valabilă în perioada 30 martie-9 aprilie.

Duminică, ministrul Muncii Yolanda Diaz a spus că măsura este flexibilă, iar lucrătorii vor trebui să recupereze zilele nelucrate înainte de 31 decembrie.

”Trebuie să reducem mobilitatea la nivelul unei zile de duminică”, a spus Diaz, adăugând că, luând în calcul şi vacanţa de Paşte, măsurile vor acoperi 8 zile lucrătoare.

Diaz s-a alăturat apelurilor premierului Sanchez pentru o reacţie din partea Uniunii Europene, ea afirmând că ”avem nevoie de o Europă în care drepturile muncitorilor sunt întărite”.

Sindicatele au salutat măsurile, iar asociaţiile de afaceri CEOE şi CEPYME au arătat că vor respecta noua regulă, dar că ”va genera un impact uriaş, fără precedent, asupra economiei spaniole, în special în sectoare precum industria”.

Încetinirea activităţilor economice ”ar putea conduce la o criză mai profundă, care ar putea deveni socială”, au avertizat acestea într-un comunicat.

Duminică, şeful asistenţei medicale de urgenţă, Fernando Simon, a reiterat un avertisment potrivit căruia locurile de la terapie intensivă sunt aproape saturate, dar a spus că creşterea numărului de cazuri noi de coronavirus a încetinit în ultimele zile.

Şcolile, barurile, restaurantele şi magazinele care comercializează produse neesenţiale sunt închise din 14 martie, iar majoritatea populaţiei stă acasă pentru a limita răspândirea coronavirusului.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite